Terugblik conferentie Taal Werkt!

Op vrijdag 7 februari vond de conferentie Taal Werkt! plaats. Een week verder kijken we terug op een inspirerende en energieke bijeenkomst. Circa 100 mensen die allemaal een bijdrage leveren of willen leveren aan een basisvaardig Overijssel kwamen samen in De Gasfabriek in Deventer.


Een korte terugblik met highlights: 

 • Start met impact! Wat wel én wat juist niet werkt in een gesprek met een laaggeletterde kwam duidelijk naar voren tijdens een interactief regietheater. 
 • Wat kenmerkt een goede basis voor samenwerking? Het model van Henk Volberda in het kort: dienend leiderschap, co-creatie, werken vanuit vertrouwen, focus op bewustmaken vanuit belangen, initiatief nemen, experimenteren en regels breken.
 • Ervaren hoe samenwerken vraagt om continu kijken en aanpassen door een "String excercise": interactie, touwen, samenwerking, teams en onverwachte situaties.
 • In dialoog over belangen, samenwerking met anderen en succesvolle initiatieven.
 • De meest succesvolle piraat ooit kwam aan bod door de 18 Minuten Man. Hoe werkten ze samen in 1700/1800 en wat is de link met hoe wij dagelijks samenwerken? 
 • Muziek!

Bekijk hieronder de impressie in beeld. 

Werksessies Digitale Inclusie Gelderse en Overijsselse bibliotheken

 ‘Wat komt er kijken bij het opzetten van een Informatiepunt Digitale Overheid?’ ‘Wat is een geschikte plek in de bibliotheek?’ ‘Hoe betrek je je lokale netwerk en stakeholders?’ ‘Hoe ver ga je in de beantwoording van vragen?‘ Allemaal vragen die aan bod kwamen tijdens de werksessies over Digitale Inclusie op 20 en 21 januari. Kartrekkers van bibliotheken in Overijssel en Gelderland die in het komende half jaar een Informatiepunt Digitale Overheid starten kwamen bij elkaar.

Conferentie Taal Werkt! op vrijdag 7 februari

Laaggeletterdheid raakt ons allemaal. Hoe ga je hiermee om en wat kunnen we samen doen om dit vraagstuk aan te pakken? Wat maakt de projecten binnen Taal Werkt! succesvol en wat kunnen we hiervan leren? Hoe zorgen we ervoor dat deze samenwerkingen blijven bestaan en verder worden uitgebouwd? Deze vragen staan centraal tijdens de tweede conferentie Taal Werkt!. 

Praat mee en kom vrijdag 7 februari van 09.30 uur - 14.00 uur naar De Gasfabriek in Deventer. Vanaf 9.00 uur staat de koffie/thee klaar. 

Meld je aan!


Wat kun je verwachten?

 • Start met impact - Scènes uit de praktijk
 • Kick-off - door Roy de Witte (gedeputeerde Provincie Overijssel) & dagvoorzitter Willem Gunneman 
 • Waarom slaagt iets wel en waarom niet? -Theoretisch kader
 • Interactieve sessie - Heb jij de touwtjes in handen?
 • De meest succesvolle piraat ooit - door de 18 Minuten Man
 • Samen impact maken
 • Afsluiting met een lunch 

Voor wie?

Iedereen die een bijdrage levert of wil leveren aan een basisvaardig Overijssel. 

Praktische informatie

gasfabriek

Datum: vrijdag 7 februari 2020 
Tijd
: 09.30 - 14.00 uur (inloop vanaf 09.00 uur)
Locatie:
De Gasfabriek
Zutphenseweg 6B 
7418 AJ Deventer

Parkeren is gratis op het terrein van De Gasfabriek. 

Deckers-index: 5 Overijsselse bibliotheken in top 20!

Maar liefst 5 Overijsselse bibliotheken staan in de top 20 van best presterende bibliotheken van Nederland! Bibliotheek Salland, op de 4e plek, is de best presterende Bibliotheek binnen Overijssel. Ook Bibliotheek Hengelo, Bibliotheek Borne, ZINiN Nijverdal en Bibliotheek Twenterand haalden de top 20.

Vervolgbijeenkomst project De Bibliotheek en ouderen

Voorlezen aan ouderen en de dementievriendelijke Bibliotheek stonden centraal tijdens de bijeenkomst voor de projectdeelnemers op 25 november.

Makerparty in de Bibliotheek Deventer

In het kader van de Techniektour is in de Bibliotheek Deventer op 15 november voor het eerst een makerparty georganiseerd. Deze ‘party’ werd georganiseerd om bibliotheekmedewerkers op een laagdrempelige manier mee te nemen in het makend leren. Het innovatieplein van de Bibliotheek Deventer bleek een prachtige plek om met zijn allen aan de slag te gaan.

Oefenen.nl lanceert nieuwe cursus Klik&Tik in Dalfsen

In de Week van de Mediawijsheid (8 t/m 15 november) lanceerde Oefenen.nl in samenwerking met Bibliotheek Dalfsen-Nieuwleusen een nieuwe versie van ‘Klik & Tik. Het internet op’. De lancering vond plaats op donderdag 14 november in Kulturhus de Spil in Nieuwleusen.

Fotostrip en poster voor nieuwkomers opnieuw te bestellen

De fotostrip en poster die nieuwkomers wijzen op de mogelijkheden van de Bibliotheek zijn opnieuw te bestellen.

Uitnodiging vervolgbijeenkomst Bibliotheek en ouderen

De afgelopen maanden is er op verschillende fronten gewerkt aan het project De bibliotheek en ouderen: voorleesprojecten zijn gestart, het inspiratiedocument Wat is een dementievriendelijke Bibliotheek is bijna klaar en er is overleg geweest over training van vrijwilligers.

Verslag Kenniscirkel Belastingdienst en digitale inclusie

De drie pijlers uit het convenant Bibliotheek en Belastingdienst zijn ICT- en printfaciliteiten, digivaardigheidscursussen en belastingspreekuren. Tijdens de Kenniscirkel Belastingdienst en digitale inclusie op 9 oktober gingen specialisten basisvaardigheden met elkaar in gesprek over de lokale successen en knelpunten en de plannen voor 2020. In het programma Digitale inclusie helpen bibliotheken en acht publieke dienstverleners burgers dichtbij huis om te gaan met de digitale overheid. Landelijk zijn 15 Kopgroepbibliotheken gestart, in Overijssel zijn dat Hengelo en Dalfsen. Wat zijn hun ervaringen?

Themalijst meertalige collectie

Goed nieuws: NBDBiblion heeft een themalijst met Poolse titels voor kinderen, jongeren en volwassenen gepubliceerd. De verwachting is dat binnenkort ook een themalijst verschijnt met Arabische titels en op termijn een lijst met Turkse titels. Houd dus de nieuwsbrieven van NBDBiblion goed in de gaten.