Landelijke dag effectmening 17 december: IMPACT!

Wil je duidelijk maken wat het effect is van de activiteiten die je uitvoert? Wil je weten of de deelnemers van je cursussen wijzer zijn geworden? Laten zien dat je programma’s impact hebben en bedenken hoe je dat verhaal het beste voor het voetlicht krijgt bij je opdrachtgever en je partnerorganisaties?Op 17 december organiseert de landelijke werkgroep Meten Maatschappelijke Opbrengst, onder regie van de KB, een bijeenkomst voor bibliotheken.

Film landelijke themagroep Werkplaats

Tijdens de FabLearn conferentie en faire 2018 is een Expertsessie Bibliotheken over bibliotheekmaakplaatsen opgenomen. In de samenvattende video komt een aantal experts aan het woord, namelijk: Peter Troxler, Kerensa Strijker, Carola Oortwijn - Oldemaat, Maarten Lammers, Teun te Veldhuis (CODA Apeldoorn) en Jeroen de Boer.

Werken met e-overheid voor nieuwkomers

Veel bibliotheken in Nederland bieden burgers gelegenheid om te leren werken met DigiD en de e-overheid. Daarbij gebruiken ze het Digisterker-cursusprogramma ‘Werken met de e-overheid’. Voor mensen vanaf 18 jaar met een (voorlopige) verblijfsvergunning, die al wonen in een gemeente, is een toolkit gemaakt die aansluit bij hun situatie. Het materiaal is in samenwerking met VluchtelingenWerk Nederland ontwikkeld.

Bibliotheek Deventer en Losser genomineerd voor Beste Bibliotheek 2019!

Maar liefst twee Overijsselse Bibliotheken zijn genomineerd voor Beste Bibliotheek van Nederland 2019: Bibliotheek Deventer en Bibliotheek Losser ('t Losser Hoes)!

ThuisTaal weer gestart

In regio Twente is vorige maand een nieuwe groep van 94 studenten gestart met voorlezen en het doen van (taal-) spelletjes bij nieuwkomersgezinnen in huis. Er doen 47 nieuwkomersgezinnen mee. De kinderen zitten op drie deelnemende scholen in de omgeving: De Globe in Enschede, het Palet in Almelo, de Regenbooggroep (de Windroos) in Oldenzaal.

Geslaagde conferentie (Digi)Taal Werkt!

Mensen met lage (digi)taal- en basisvaardigheid helpen om mee te doen aan de samenleving; het doel van (Digi)Taal Werkt!

Talloze activiteiten rondom Nederland Leest

Over een paar dagen start de campagne Nederland Leest van het CPNB. Het thema is voeding. De hele maand november staan bibliotheken in het teken van dit thema. In diverse Overijsselse Bibliotheken zijn activiteiten georganiseerd. Bezoekers krijgen in ruil voor hun mening het boek 'Je bent wat je leest' cadeau, waaraan vijf schrijvers en kookfanaten hebben meegewerkt.

Bestuurlijk kader Cultuur en Onderwijs in Overijssel

Provincie Overijssel werkt, net als Rijnbrink, aan de totstandkoming van duurzaam beleid op het gebied van cultuuronderwijs. Na het in 2013 beklonken landelijke Bestuurlijk Kader Cultuur en Onderwijs, volgt nu de provinciale variant daarvan voor Overijssel.

De provincie ziet er naar uit om op 6 maart 2019 minimaal dertig directeuren van scholenkoepels en vijftien wethouders uit Overijssel een provinciaal Bestuurlijk Kader Cultuur en Onderwijs te laten ondertekenen. Een commitment met elkaar om ook in de toekomst energie en middelen in cultuureducatie te blijven steken.

Bijeenkomst Meten Maatschappelijke Opbrengst

De landelijke werkgroep Meten Maatschappelijke Opbrengst organiseert op maandag 17 december een bijeenkomst voor Bibliotheken. De dag staat in het teken van het zelf meten van effecten bij gebruikers en het aantonen van de maatschappelijke impact van de Bibliotheek in het educatieve en sociale domein. De werkgroep valt onder regie van de KB.

Vier dagen feest voor nieuwe Bibliotheek Deventer

De nieuwe bibliotheek aan de Stromarkt gaat 27 september open voor publiek. Om 14.00 uur wordt het startschot gegeven voor vier openingsdagen vol activiteiten voor jong en oud.

Fotostrip en poster voor nieuwe Nederlanders nu te bestellen

De fotostrip en poster die nieuwkomers wijzen op de mogelijkheden van de Bibliotheek zijn nu in zeven talen beschikbaar.

Conferentie (Digi)Taal Werkt! op 1 november

Hoe helpen we mensen om de snel veranderende maatschappij bij te houden? Welke vaardigheden hebben zij nodig en hoe kunnen we samen zorgen voor een sterke helpende hand?