Lezen, zingen & knutselen: Bibliotheek Dalfsen reisde rond met de Voorleestent

Lezen, zingen & knutselen: Bibliotheek Dalfsen reisde rond met de Voorleestent

De hele zomervakantie zijn Bibliotheek Dalfsen en Saam Welzijn op pad gegaan met een Voorleestent vol avontuurlijke, grappige, sprookjesachtige verhalen. Op deze manier wilden ze het (voor)lezen ook in de zomervakantie onder de aandacht brengen. De kinderen uit Dalfsen, Nieuwleusen en Lemelerveld gingen in de tent op reis naar verschillende werelden, ontmoetten bijzondere bewoners en beleefden de spannendste avonturen.

De Voorleestent werd elke maandag-, dinsdag- en donderdagmiddag bemand door medewerkers en vrijwilligers van de Bibliotheek en Saam Welzijn. Naast het voorlezen werd er gezongen, konden kinderen boekenleggers of boekjes knutselen en mochten ze uiteraard ook lekker zelf een boekje lezen. Dagelijks kwamen er tussen de 6 en de 12 kinderen, de laatste dag in Lemelerveld zelfs 21 kinderen. Het was een gezellige drukte in de tent!

Kwaliteitsimpuls Laagtaalvaardige ouders
Jackeline Mekkes, directeur Bibliotheek Dalfsen: “De Voorleestent en de activiteiten konden we uitvoeren door gebruik te maken van de Kwaliteitsimpuls Laagtaalvaardige ouders. Door met de Voorleestent de wijken in te trekken, wilden we naast onze trouwe bezoekers ook graag andere mensen ontmoeten. De mensen voor wie de stap over de drempel van de Bibliotheek vaak nog te groot is.

Gezelligheid en spelenderwijs leren
“We wilden ouders en kinderen kennis laten maken met het plezier van voorlezen en ouders inspireren zelf vaker voor te lezen”, vervolgt Jackeline. “De nadruk lag vooral op gezelligheid en spelenderwijs leren. Door samen te werken met het Taalpunt en Saam Welzijn probeerden we tegelijkertijd laaggeletterdheid te signaleren, bespreekbaar te maken en ouders door te verwijzen naar aanbod voor henzelf.”

Positief vervolg
Bertine Westebring, Consulent Jeugd: “Afgelopen zomer hebben we een mooie start gemaakt. En we gaan door. We hebben de Voorleestent tijdens de Week van Lezen en Schrijven in twee andere kernen van gemeente Dalfsen opgezet. Dit in samenwerking met de basisscholen, waardoor de tent na schooltijd helemaal vol zat. Ook in de herfstvakantie hopen we op pad te gaan. We evalueren elke keer hoe het is gegaan en willen de komende jaren graag vaker de wijken in om elkaar te ontmoeten, in gesprek te gaan, samen te lezen en mensen uit te nodigen om ook eens naar de Bibliotheek te komen.”

WINWIN: een nieuwe manier om het debat te voeren in de Bibliotheek

Klimaatverandering, ongelijkheid in de samenleving, 5G, wel of niet een mondkapje? Het gesprek over dit soort maatschappelijke vraagstukken ontspoort steeds vaker. In onze on- én offline gesprekken lijken we steeds verder tegenover elkaar te staan. Kan een algoritme helpen om in een debat de consensus weer boven tafel te krijgen, juist ook op die momenten dat we sterk van mening verschillen? Dit test een kleine groep middelbare scholieren tijdens een WINWIN workshop in de Bibliotheek (bblthk) in Wageningen.

Kansen creëren voor ouders van de VoorleesExpress

Met de VoorleesExpress worden in Overijssel en Gelderland jaarlijks zo’n 1400 taalarme gezinnen bereikt. Honderden vrijwilligers introduceren het voorleesritueel. De focus ligt hierbij op de taalontwikkeling van het kind. Maar ook de ouders hebben misschien zelf een wens om te werken aan hun taal of digitale vaardigheden. Hoe ga je hierover in gesprek met ouders? Hoe kunnen VoorleesExpress en Taalhuis hierin samenwerken? De projectleiders van de VoorleesExpress hebben samen met Taalhuiscoördinatoren in een themabijeenkomst in mei verkend wat een goede lokale aanpak kan zijn. Esra van den Aker van kennisinstituut ITTA* vertelt hier meer over.

Veel belangstelling voor BiebBoys Zomerchallenge

Het BiebBoys-team Joran Floor, Kees Meulendijks en Petra Mackenbach van de Bibliotheek Gelderland Zuid mogen zich NBD Jeugdspecialist van het Jaar 2021 noemen. Déze zomer moedigen de BiebBoys kinderen (groep 5 – 8) aan om ook in de zomervakantie met boeken en lezen bezig te zijn. In samenwerking met Rijnbrink is dit programma beschikbaar gesteld voor alle bibliotheken in Overijssel en Gelderland. Veel bibliotheken maken gebruik van dit aanbod, voor het onderwijs, voor in de vestigingen of allebei.

Eerste BoekStartdag een groot succes!

Op zaterdag 19 juni 2021 heeft de eerste landelijke BoekStartdag plaatsgevonden. Tijdens de BoekStartdag werden de allerjongste bezoekers en hun (groot)ouders extra hartelijk welkom geheten in de Bibliotheek met een aantrekkelijk (online) programma of activiteit. De BoekStartdag werd landelijk geopend door de Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman met een online oproep aan alle ouders van jonge kinderen om het BoekStartkoffertje op te halen en hun kinderen gratis lid te maken van de Bibliotheek.

‘Wij hebben privacy in het Informatiepunt digitale overheid goed geregeld’

In het IDO gaan medewerkers van bibliotheken om met privacygevoelige informatie. Daarom organiseerde Rijnbrink op 23 juni een webinar Privacy in het IDO voor de Overijsselse- en Gelderse bibliotheken.

START-pakket Werken met vrijwilligers

Rijnbrink werkt samen met een aantal Gelderse en Overijsselse bibliotheken aan een START-pakket ‘Werken met vrijwilligers’. Met hulp van dit START-pakket kan de inzet van vrijwilligers nog meer vanuit een professionele houding worden opgepakt en begeleid.

Maak meer impact met jouw project!

Zoek jij ook naar een methode binnen jouw projecten die echt werkt? De PMC methode – ofwel Projectmatig Creëren - helpt in kennis en vaardigheden om projecten concreet, efficiënt en effectief op te pakken. Het model is een handige kapstok voor zowel afgebakende praktische projecten als meer omvangrijke projecten. In september start een driedaagse training over de PMC-methode via de Bibliotheek Campus.

Meld je aan!

Help mensen met (digi)taal door samen te werken met Randstad

Werk is belangrijk in het leven van veel mensen. Niet alleen financieel gezien, maar het draagt bij aan je ontwikkeling en identiteit, het geeft plezier en zelfvertrouwen. Als je denkt aan Randstad, dan denk je al snel aan het uitzendbureau. Ze koppelt werkgevers en werkzoekenden aan elkaar. Wat minder bekend is, is dat de missie van Randstad in veel opzichten overeenkomt met die van de Bibliotheek. ‘Door (lokaal) samen te werken kunnen we mensen die moeite hebben met (digi)taal beter bereiken en helpen’, vertelt Ellen Peters, senior intercedent bij Randstad.

Veel leden Overijsselse bibliotheken zijn bovengemiddeld tevreden

In het Biebpanel-onderzoek van eind 2020 toonden de bibliothekenleden zich erg tevreden over hun Bibliotheek. Om hun tevredenheid te meten is gebruik gemaakt van het metingsinstrument de Net Promotor Score (NPS). Bij een positief resultaat is het goed gesteld met de tevredenheid.

Oog voor laaggeletterde patiënten in het Deventer Ziekenhuis

Eén op de negen patiënten die in het Deventer Ziekenhuis komt, heeft moeite met lezen en schrijven. Dat betekent dat iedere zorgprofessional van het ziekenhuis elke dag wel iemand in de spreekkamer ziet die informatie onvoldoende tot zich kan nemen. Dat heeft grote impact op de zorg én op de uitkomst van behandelingen. Door zorgmedewerkers bewust te maken van het bestaan van laaggeletterdheid en hen te leren om laaggeletterde patiënten te herkennen en op begrijpelijke wijze met hen te communiceren, wil het ziekenhuis deze ongelijkheid in de zorg aanpakken. En ook de realisatie van een Taal- en Digipunt waar mensen extra hulp en begeleiding kunnen vragen, draagt hier in de toekomst aan bij. En dat is belangrijk, want: “Iedereen heeft recht op gelijkwaardige zorg.”