Wij geloven dat de essentie van een leefbare samenleving is
dat
burgers kunnen meedoen in de samenleving.

Daar zetten we ons iedere dag weer met passie voor in.

Digisterker Deeldag

Digisterker deeldag 18 5 3In het kader van vernieuwing van het lesmateriaal verzorgde Stichting Digisterker in samenwerking met Rijnbrink op 18 mei een Digisterker Deeldag. Docenten en coördinatoren van bibliotheken uit de regio waren aanwezig. Het was ook een dag om ervaringen met elkaar uit te wisselen.

Werken met de e-overheid

Aangifte doen bij de Belastingdienst; een verhuizing doorgeven aan de gemeente; huurtoeslag aanvragen. Het zijn allemaal zaken die je vaker via internet regelt. Hiervoor is een DigiD nodig. Dit kan lastig zijn, vooral als je niet zo handig bent met een computer en met internet. Daarom heeft Stichting Digisterker de cursus 'Werken met de e-overheid' gemaakt. Cursisten leren hoe ze zaken met de overheid via internet snel en makkelijk kunnen regelen.
Deze cursus bestaat uit vier bijeenkomsten en wordt door de meeste bibliotheken aangeboden. De Koninklijke Bibliotheek heeft een centrale inkoopregeling afgesloten met Stichting Digisterker, waardoor de licentie voor het aanbieden van de cursus in alle openbare bibliotheken is afgekocht. Infomatie over deelname vind je op de website van Digisterker.

Verslag met tips

In het verslag lees je over de vernieuwingen in het lesmateriaal en de tips en ervaringen die de deelnemers elkaar tijdens de Digisterker Deeldag hebben gegeven.

Zonovergoten afsluiting van het Makersfestival

Makersfestival 2018Afgelopen weekend vond de vijfde editie van het Maker Festival Twente plaats. Een festival dat zich kenmerkt door een mooie mix van kunst, creativiteit, techniek en maakindustrie, georganiseerd door Tetem en Twentse Welle.

Het festival ging van start met de Play & Learn-dagen, die verspreid door de maand mei plaatsvonden. Verschillende makers (waaronder WoWi!, Bibliotheek Hengelo en Bibliotheek Enschede) hebben tijdens deze dagen workshops aangeboden voor het onderwijs.
De afsluiter van het Maker Festival was de zonovergoten beurs van afgelopen weekend. Voor de derde keer was WoWi! hierbij aanwezig. Dit jaar heeft niet alleen WoWi! de Overijsselse Bibliotheken vertegenwoordigd, ook is er een Biblioplaza ingericht waarin allerlei leuke maakactiviteiten te doen waren.

Virtual Reality en 3D-tekenen
Op het mooie Roombeek Cultuurpark waren Bibliotheek Deventer, Bibliotheek Dalfsen, Bibliotheek Hardenberg en onze eigen WoWi!-coaches aanwezig om de enthousiaste bezoekers te begeleiden bij de activiteiten. Bezoekers konden er onder andere robotjes programmeren, een eigen wereld in Virtual Reality bouwen en 3D-tekenen.

In dit tropische weekend moesten we de concurrentie aan met zwembaden en andere verkoelende activiteiten. Toch bleek er veel animo voor lekker bezig zijn met kunst en techniek. Dit bleek ook uit de drukte in de WoWi!-bus en de Biblioplaza. Én de enthousiaste reacties van bezoekers.

Sarah uit Zwolle wint Nationale Voorleeswedstrijd

SarahDe 12-jarige Sarah van Pruissen uit Zwolle is winnaar van de 25e Nationale Voorleeswedstrijd. De wedstrijd werd gisteren gehouden in een volle Schouwburg in Amstelveen. Sarah mag zich nu een jaar lang 'De Nationale Voorleeskampioen 2018' noemen.

Sarah was blij en overrompeld: “Ik had het niet verwacht, er zaten zoveel goeie bij!”, zo zei zij vlak na de verkiezing. Voor een volle Schouwburg Amstelveen las Sarah voor uit De avonturen van Max Kruimel: Superheld op sokken van Rachel Renée Russel. Naast Sarah wisten ook Veerle van der Brug (11) uit Amersfoort en Pieter van Aalst (11) uit Leeuwarden een podiumplaats te veroveren. Zij werden respectievelijk tweede en derde. In de finale stonden voorleeskampioenen uit alle twaalf provincies. Ze mochten allemaal een stuk voorlezen uit een zelfgekozen boek én een stuk uit een boek dat ze nog niet kenden.

De jury bestond uit Monique Hagen (voorzitter), Jos DeBeij (Koninklijke Bibliotheek), Bibi Dumon Tak (auteur), Lucas van Meerendonk (presentator Jeugdjournaal). Klaas van Kruistum (presentator KRO-NCRV) zorgde voor de presentatie van de finalemiddag.

Astrid Vrolijk en Mark Deckers op RTV Oost over maatschappelijk-educatieve rol Bibliotheken

In het radioprogramma Ongelofelijk! Humanisme op RTV Oost werden Astrid Vrolijk en Mark Deckers geinterviewd over de maatschapelijk-educatieve rol van Bibliotheken.

Leerlingen scoren ruim 13.500 boeken tijdens Scoor een Boek!

Eind april klonk het eindsignaal van Scoor een Boek!, tijdens de feestelijke en sportieve afsluitingen op diverse locaties in Overijssel en Gelderland.

Renee van Rijswijk wint Overijsselse finale Pabo Voorleeswedstrijd

Op dinsdagavond 17 april vond in Deventer de Overijssel finale plaats van de Pabo Voorleeswedstrijd. Renee van Rijswijk van de Katholieke Pabo Zwolle won. Op donderdagavond 31 mei zal zij de provincie Overijssel vertegenwoordigen tijdens de landelijke finale van de Pabo Voorleeswedstrijd in Utrecht.

Educatief spel ‘Kom erbij!’ voor de Kinderboekenweek nu te bestellen

Speciaal voor de Kinderboekenweek ontwikkelde Rijnbrink het online spel ‘Codewoord’, waarmee leerlingen van groep 5 t/m 8 de hersenen kunnen laten kraken!

Sarah van Pruissen wint Overijsselse finale Nationale Voorleeswedstrijd

Woensdag 11 april won Sarah van Pruissen van basisschool De Aquarel uit Zwolle de Overijsselse finale van de Nationale Voorleeswedstrijd voor leerlingen uit groep 7 en 8. Sarah las een fragment voor uit het boek Superheld op sokken van R.R. Russell.

Sarai Hallink wint Overijsselse finale voorleeswedstrijd Read2Me!

Op 24 maart won Sarai Hallink van CSG Reggesteyn in Nijverdal de Overijssele finale van voorleeswedstrijd Read2Me! voor leerlingen in de brugklas.

STADKAMER is de beste Bibliotheek van Nederland!

Stadkamer in Zwolle mag zich het komende jaar de Beste Bibliotheek van Nederland noemen. Op het Nationale Bibliotheekcongres op dinsdag 20 maart ontving de Bibliotheek de NBD Biblion Award. De Overijsselse Bibliotheken zijn trots dat een Bibliotheek uit ons netwerk deze titel een jaar lang mag dragen.

 Lees meer op Bibliotheekblad.nl

 

... Nog benieuwd naar alle tweets over en tijdens het Biebcongres? Lees ze terug op Twitter met Hashtag Biebcongres.