BiebBoys brengen leesplezier terug in de klas

BiebBoys brengen leesplezier terug in de klas

Een uitdagende les rondom leesbevordering of digitale geletterdheid? Het is de Bibliotheek Gelderland Zuid gelukt! De BiebBoys maken iedere maand een nieuwe video inclusief een toffe challenge voor de klas. Leerkrachten kunnen met een compleet én gratis lespakket werken aan onder andere boekensmaak, praten over boeken, werkvormen voor leesbevordering, mediawijsheid en informatievaardigheden. BiebBoy Kees Meulendijks vertelt daar graag meer over. Daarnaast deelt leerkracht Richard Looten zijn enthousiasme over de BiebBoys.

Zó werden de BiebBoys geboren

Het BiebBoys-team bestaat uit Joran Floor, Kees Meulendijks (de BiebBoys) en Petra Mackenbach (script en regie). Alle drie werkzaam bij de Bibliotheek Gelderland Zuid op de afdeling Educatie. “Wij werken op scholen en met scholen samen om leesplezier, rijke taal en digitale geletterdheid te bevorderen”, vertelt Kees. “Het idee van de BiebBoys is ontstaan tijdens het voorjaar in 2020, toen we voor de eerste keer te maken kregen met het coronavirus en een lockdown. Ons werk hield ook op aangezien onze doelgroep thuis zat. Meteen voelden we de noodzaak om leerlingen thuis te activeren om met lezen en boeken aan de slag te gaan. En zo werden de BiebBoys geboren. In deze video’s daagden we leerlingen door middel van een challenge uit. Zo maakten kinderen bijvoorbeeld een eigen leesfort, stripverhaal of boektitelrebus.”

Leesplezier in de klas

Na de lockdown zijn ze gaan nadenken hoe ze de BiebBoys konden voortzetten. De keuze was volgens Kees snel gemaakt. “Als Educatiemedewerkers willen we graag de klassen in. Dat doen we nu met een compleet lespakket. Wij merken dat leerkrachten het lastig vinden om in de klas met boeken, leesbevordering en leesplezier aan de slag te gaan. Maar ook met thema’s als informatievaardigheden of mediawijsheid. Het doel van de BiebBoys is leerkrachten eenvoudige tools aanreiken om met deze thema’s te gaan werken. Wij denken dat we met de BiebBoys in de klas een format hebben dat de leerlingen prikkelt en aanspreekt. Maar ook dat het leerkrachten stimuleert om met verschillende werkvormen te experimenteren.”

Leerkrachten én leerlingen enthousiast

Leerkracht Richard Looten geeft les aan groep 6 van basisschool De Driemaster in Nijmegen en vertelt: “Het lespakket helpt erg bij het vormgeven en de invulling van de leeslessen. Zowel de leerlingen als de leerkrachten op onze school zijn erg enthousiast over de BiebBoys. De kinderen vinden de BiebBoys erg grappig en worden gelijk geactiveerd voor het desbetreffende thema. We vinden de BiebBoys erg leuk en inspirerend. Door de jaren heen passeren er veel video's en muzikale introducties op thema's. De BiebBoys onderscheidt zich door de combinatie van grappig, flitsend en inspirerend. Erg goed gedaan!”

Gedragen door het MT, creativiteit en klein budget

Hoe heeft de Bibliotheek Gelderland Zuid dit allemaal voor elkaar gekregen? Is er veel budget nodig en wordt er een filmploeg ingehuurd? Kees: “Het succes van de BiebBoys wordt gezien door ons MT en teamleider Christine Fleischhacker. Mede daardoor krijgen we 20 uur per aflevering. We monteren zelf het materiaal en huren met een klein budget camera-apparatuur en lichten. Verder komen we met een boel kennis en creativiteit heel ver!” Petra is van oorsprong theaterdocent, Kees weet alles van montageprogramma’s en zowel Kees als Joran hebben veel ervaring met theater en presenteren.

Ambitie

Vooralsnog wil de Bibliotheek Gelderland Zuid op de korte termijn in regio Nijmegen zo'n 40 basisscholen met de lespakketten bereiken. “Op de lange termijn is onze ambitie om onze regio te overstijgen en de BiebBoys landelijk aan te bieden. De video’s en het bijbehorende lesmateriaal zijn vrij toegankelijk en te bekijken via onze website." Wil een POI of een Bibliotheek de BiebBoys in de klas, inclusief het lesmateriaal, via hun eigen website aanbieden? Dan kunnen zij het materiaal tegen een vergoeding van ons afnemen en gebruiken voor het primair onderwijs in hun eigen werkgebied. Voor aanvragen of meer informatie hierover mail naar biebboys@obgz.nl. Ondertussen denken de BiebBoys na over wat voor spannende dingen ze nog gaan doen in de toekomst.