Café de Gelijkheid in Kampen roept op tot actie: "We hebben met z’n allen iets te doen”

Café de Gelijkheid in Kampen roept op tot actie:

Een betere wereld begint dicht bij huis. Daarom kunnen Kampenaren in Café de Gelijkheid sinds kort het gesprek met elkaar aangaan over ongelijkheid in hun gemeente. Van angst voor energiearmoede tot de lange wachttijden voor een sociale huurwoning en de klimaatverandering: de onderwerpen waar mensen over willen praten zijn divers. En het blijft niet bij praten alleen. “We hebben met z’n allen iets te doen en ik zie het als een taak van de Bibliotheek om mensen aan te zetten tot actie.”

Café de Gelijkheid - gevestigd in een glazen kas op het plein van de Stadskazerne - is een initiatief van Bibliotheek Kampen. Anne Marth Kuilder is hier sinds twee jaar programmamanager en in die rol verantwoordelijk voor het initiatief, dat zij samen met Gooitske Zijlstra uitvoert. “We wilden er graag een onderzoek van maken waar je als deelnemer echt middenin kunt stappen. Zo ontstond het idee van een glazen huis, dat dankzij een subsidie van PICA is gerealiseerd. Het is een zichtbare plek die mensen nieuwsgierig maakt, die prikkelt. En dat is precies de bedoeling, want we willen dat zoveel mogelijk mensen over dit onderwerp hun mening laten horen.”

“In wat voor gemeente willen we leven?”
Ongelijkheid verminderen is één van de zeventien Sustainable Development Goals (SDG’s, ook wel: Duurzame Ontwikkelingsdoelen) die alle landen aangesloten bij de Verenigde Naties vóór 2030 samen willen behalen. Kuilder: “Het onderwerp leeft ook in onze gemeente. We hebben bijvoorbeeld een hele actieve Facebook-community die ‘Rondkomen in Kampen’ heet. Dat zegt natuurlijk iets over de gezamenlijke inzet tegen armoede door Kampenaren. Maar ongelijkheid gaat veel verder dan alleen armoede, want hebben alle mensen in Kampen wel dezelfde kansen? En hoeveel ongelijkheid mag er bestaan, kortom: in wat voor gemeente willen we leven?”

Van supermarkt tot school voor hoogbegaafde kinderen
Om dit soort vragen te onderzoeken, kunnen Kampenaren de komende tijd in het café laten horen over welke vorm van ongelijkheid zij zich zorgen maken. “In het café liggen materialen waar ze mee aan de slag kunnen, zoals praatwolken waar ze iets op kunnen schrijven en die ze op de muur kunnen plakken. Hier kunnen andere cafébezoekers dan weer op reageren”, vertelt Kuilder. “Het gaat op die praatwolken bijvoorbeeld over de wachttijd voor sociale huur, die hier maar liefst acht jaar is. Ook schreef iemand het oneerlijk te vinden dat inwoners niet mogen meebeslissen over welke nieuwe supermarkten er komen. Weer iemand anders vroeg zich af waarom er in Kampen geen school is voor hoogbegaafde kinderen. En twee mensen gingen op de praatwolken het gesprek met elkaar aan over de hoge prijzen van gezond eten, waarbij de één pleit voor een belasting op ongezond eten en de ander juist voor een financiële beloning voor gezond eten.”

Prachtige gesprekken
Naast de praatwolken kunnen Kampenaren in het café ook in real life het gesprek met elkaar aangaan. “Vanuit de Bibliotheek zijn wij ook op een aantal data aanwezig, zodat mensen op die momenten in ieder geval iemand hebben om mee te praten”, zegt Kuilder. “Zelf had ik bijvoorbeeld een mooi gesprek met een man die voor de planeet hoopt dat hij geen kleinkinderen krijgt. Hij schrok van zichzelf toen hij het uitsprak - hij vond het vreselijk om die gedachte te hebben. Dat gesprek ging echt over de onmacht die je als mens kunt voelen, en over het gevoel dat je in je eentje toch geen impact maakt. Op dit soort prachtige gesprekken had ik van tevoren gehoopt.”

Mensen aanzetten tot actie
Het blijft trouwens niet bij praten alleen. Op maandag 25 oktober organiseert de Bibliotheek een bijeenkomst waarvoor iedereen wordt uitgenodigd die mee wil doen. Kuilder: “Samen kiezen we die avond aan welke vorm(en) van ongelijkheid in Kampen iets gedaan moet worden en bedenken we ook oplossingen. Een week later, op maandag 1 november, werken we vervolgens concrete acties uit. En op woensdag 24 november presenteren we alle opbrengsten van Café de Gelijkheid aan de politieke partijen. Al vind ik ook dat we het verminderen van ongelijkheid, net als de meeste SDG’s, niet alleen aan de politiek en beleidsmakers kunnen overlaten. Ik zie het als een taak van de Bibliotheek om mensen te inspireren om zelf iets te doen, om mensen tot actie aan te zetten. Met Café de Gelijkheid hebben we een eerste stap gezet: we hebben het gesprek geopend zónder dat wij zelf de onderwerpen hebben bepaald. Die open mind is belangrijk voor succes. En ik hoop hiermee ook andere bibliotheken te inspireren.”

In het project SDG's in bibliotheken hebben Bibliotheek Utrecht, Midden-Brabant, Deventer, Kampen, Rivierenland en Wijchen, Stichting SETUP en POI Rijnbrink de handen ineen geslagen om een grote slag te maken in het integreren van de SDG's en het ontwikkelen van een methode in projectmatig werken middels het Double Diamond model. Samen ontwikkelen zij een methodiek die iedere bibliotheek in Nederland – groot of klein – kan inzetten op gebied van SDG's. Meer weten? Kijk op www.sdg-bibliotheek.nl of neem contact op met Laurie de Zwart.