Eerste BoekStartdag een groot succes!

Op zaterdag 19 juni 2021 heeft de eerste landelijke BoekStartdag plaatsgevonden. Tijdens de BoekStartdag werden de allerjongste bezoekers en hun (groot)ouders extra hartelijk welkom geheten in de Bibliotheek met een aantrekkelijk (online) programma of activiteit. De BoekStartdag werd landelijk geopend door de Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman met een online oproep aan alle ouders van jonge kinderen om het BoekStartkoffertje op te halen en hun kinderen gratis lid te maken van de Bibliotheek.

Gezellige voorleesactiviteiten bij de Bibliotheek Losser
Ook in Overijssel organiseerden veel bibliotheken activiteiten tijdens de BoekStartdag, zoals ook Fundament – de Bibliotheek Losser. Zij hebben gezellige voorleesactiviteiten aangeboden waarbij ouders en hun kindjes konden ontdekken hoe fijn het is om samen met boekjes en taal bezig te zijn. De activiteiten werden gepromoot via social media, de huis-aan-huisbladen en bij de kinderopvang en onderbouw van de basisscholen. Een goede manier om het BoekStartaanbod van de Bibliotheek onder de aandacht te brengen. Er was dan ook een mooie opkomst tijdens de BoekStartdag in Losser. Elke Vennegoor of Hesselink van Fundament – de Bibliotheek Losser vertelt: “In de ochtend heb ik het verhaal ‘Kiki dat ben jij’ voorgelezen met behulp van de kamishibai (vertelkastje). Deze voorleesactiviteit was gericht op kinderen in de leeftijd 0-2 jaar. ’s Middags was het tijd voor de kinderen van 2-4 jaar tijdens het voorleesbezoek van zeemeermin Serena. De activiteiten werden goed bezocht en enthousiast ontvangen!”

In de Bibliotheek in Losser is een speciale BoekStartcollectie voor de allerjongsten aanwezig.

Elke: ‘We hebben tijdens de BoekStartdag een speciale thematafel ingericht met de BoekStartcollectie, ingedeeld op leeftijd. Na de voorleesactiviteiten lieten we de ouders de collectie zien en gaven we hen tips en advies over de boekkeuze voor hun kindje.’

Feestelijke goodiebag en positieve reacties
De bezoekers van de BoekStartdag in Losser gingen niet met lege handen naar huis. Voor ieder kind was er een feestelijke goodiebag gevuld met onder andere de Groeimeter met voorleestips per leeftijdsfase, een badboekje en een kartonnen boekje. En natuurlijk konden ouders hun kindje ter plekke gratis lid maken van de Bibliotheek en direct boekjes lenen. De reacties van de ouders op de BoekStartdag en de bijbehorende activiteiten in Losser waren heel positief; “Het was een gezellig voorleesmoment samen, de collectie en tips vielen in de smaak en we bruisen nu alweer van de ideeën voor de BoekStartdag van volgend jaar. Zeker voor herhaling vatbaar!” vertelt Elke enthousiast.

BoekStartwebinar
Ter gelegenheid van de BoekStartdag heeft Stichting Lezen een BoekStartwebinar georganiseerd gericht op ouders en pedagogisch medewerkers. Leescoach Jos Boon van de Bibliotheek Rivierenland geeft in dit webinar aan de hand van de nieuwste boeken voor baby’s en dreumesen tips over hoe je kunt voorlezen aan jonge kinderen en vertelt over de leesontwikkeling. Het BoekStartwebinar is hier terug te kijken.

Meer informatie & contact
Meer informatie over BoekStart? Bekijk de website of neem contact op met Linda Voortman (provinciaal coördinator BoekStart in Overijssel).