Family Portraits – expositie én activiteiten in zes bibliotheken in Nederland

Family Portraits – expositie én activiteiten in zes bibliotheken in Nederland

In de afgelopen drie jaren maakte fotografe Joey O’Loughlin in partnerschap met Movement On The Ground traditionele familiefoto’s in vluchtelingenkampen op het Griekse eiland Lesbos. De komende maanden zijn deze Family Portraits te zien in zes bibliotheken in Nederland, namelijk bij de bibliotheken Deventer, Venlo, Rivierenland, Gelderland-Zuid, Enschede en Amsterdam.

Het concept van de familiefoto blijkt universeel: mensen trekken hun mooiste kleren aan en poseren trots met hun familie of gezin op de foto. In plaats van als vluchteling, beeldt de serie hen af als mensen.

Wat betekent thuis voor jou? Activiteiten in deelnemende bibliotheken

De portretten zetten ons aan het denken. Ze nodigen uit tot zelfreflectie en dagen uit tot verandering van perspectief. De foto’s roepen vragen op. Wat betekent thuis voor jou? Wat als je je thuis gedwongen moet verlaten? En wat kun jij zelf doen om nieuwkomers zich meer thuis te laten voelen?

Naast het bezoeken van de expositie laat elke deelnemende Bibliotheek je hier op een andere manier over nadenken; Zo kun je in Enschede bijvoorbeeld in gesprek over de Sheltersuits en wordt er aandacht besteed aan licht en plezier tijdens de langste nacht met Yalda. Deventer gaat in gesprek in de ‘Week van de dialoog’ met allerlei groeperingen in de stad en in alle bibliotheken worden familieportretten van de eigen inwoners gemaakt.

De expositie reist graag verder, dat kan ook in jouw Bibliotheek! Interesse? Neem contact op met Laurie de Zwart

Het Family Portraits-project wordt mede mogelijk gemaakt door het VSBfonds.