Family Portraits – Unieke foto’s naar Nederland!

Family Portraits – Unieke foto’s naar Nederland!

Movement on the Ground en bibliotheken vinden elkaar in een bijzondere samenwerking. Een unieke foto-expositie komt onder andere naar Bibliotheek Rivierenland, Enschede, Deventer en Gelderland-Zuid.

Internationale samenwerking

Movement on the Ground zet zich in voor mensen die door humanitaire crises zoals oorlog, klimaatverandering of armoede gedwongen zijn hun huizen te verlaten en op de vlucht te slaan. Een belangrijk deel van haar werk doet MOTG op Lesbos in de vluchtelingenkampen. Hier draaien zij allerlei projecten om bewustzijn te creëren en de vluchtelingen een menswaardiger bestaan te geven.

Unieke foto’s naar Nederland!

Eén van die projecten is het fotoproject Family Portraits van Amerikaanse fotografe Joey O’Loughlin. Joey is als vrijwilliger verbonden aan MOTG en maakte gedurende een aantal jaren foto’s van vluchtelingengezinnen. De foto’s waren voor de gezinnen zelf. Ze bleken een kostbaar bezit. Dit waren geen portretten van zielige mensen die alles waren verloren, maar portretten van mensen die trots zijn op hun familie!

‘De foto’s vertellen een verhaal dat het hart van mensen kan raken en misschien hun gedachten kan veranderen over wie vluchtelingen zijn en hoe ze meer welkom kunnen zijn in onze maatschappij’, aldus fotografe Joey O’Loughlin.

Deze bijzondere foto’s zijn eerder al eens geëxposeerd in Athene en New York. En nu komen ze naar Nederland! In het voorjaar van 2021 reist de expositie namelijk langs de bibliotheken van Rivierenland, Enschede, Deventer, Venlo en Gelderland-Zuid.

Maatschappelijk programmeren

De fotoserie Family Portraits is het startpunt voor ‘maatschappelijk programmeren’ in de bibliotheek; Bibliotheken gaan samen met Rijnbrink werken aan programma’s rondom de expositie, die de maatschappelijk relevante thema’s verder uitlichten, in welke vorm dan ook. De expositie en de programmering passen uitstekend bij de Bibliotheek als huiskamer van de stad en plek voor ontmoeting en debat. Ook geeft het veel aanknopingspunten voor grote thema’s als Vrijheid, Democratie en Integratie.

De genoemde bibliotheken hebben inmiddels kennisgemaakt met Joey O’Loughlin en MOTG. Ze gingen met elkaar in gesprek om een prikkelende vraag te bedenken over hoe ze bezoekers aan het denken kunnen zetten. Binnenkort volgt de vertaalslag naar de programmering in de eigen Bibliotheek. Wordt vervolgd!