Ga mee op Expeditie Democratie en geef impuls aan jouw plannen

Ga mee op Expeditie Democratie en geef impuls aan jouw plannen

Democratie en de Bibliotheek: een duidelijke match? Zeker weten! Denk aan fake news, polarisatie en de opkomst van burgerinitiatieven: allemaal hebben ze invloed op onze democratie. De Bibliotheek, die middenin de samenleving staat, kan een verbindende rol spelen. In navolging op onze inspiratiegids gaan we in vier on- en offline bijeenkomsten aan de slag met democratie in de Bibliotheek. Laat je inspireren door diverse experts en bouw aan een concreet programmaplan voor jouw Bibliotheek.

Inspiratiegids komt tot leven
Onze eerder uitgegeven inspiratiegids ‘Programmeren rond Democratie’ geeft je ruim dertig voorbeelden van programmering, activiteiten en partners rondom dit thema. Nu gaan we een stap verder. We werken het thema uit in vier verschillende sessies met daarin een logische opbouw. Ze helpen jou om democratie op de kaart te zetten in jouw Bibliotheek. Je verlaat deze expeditie met een routekaart en handvatten om het lokaal levend te maken en als Bibliotheek hierin een rol te pakken. Voor nu en voor de komende jaren. Georges Elissen (senior adviseur Educatie, Cultuur & Samenleving) en Elisabeth Rullens (adviseur Educatie, Cultuur & Samenleving) zijn vanuit Rijnbrink nauw betrokken en gaan samen met interessante sprekers en praktijkvoorbeelden aan de slag met deelnemers.

Beleef, proef en voel
In vier verschillende sessies nemen wij jou mee om het thema Democratie vanuit diverse invalshoeken toe te passen in jouw Bibliotheek. Je ontvangt inspiratie over ‘waarom’ en ‘hoe’ maar ook over ‘creatief programmeren’ en ‘slim samenwerken’. Tijdens de eerste sessie, een interactief webinar, vertelt René Cuperus welke kansen er liggen voor de Bibliotheek als huiskamer van de democratie. De tweede sessie geeft inspiratie over toegang tot betrouwbare informatie en hoe je in jouw Bibliotheek ruimte voor ontmoeting en dialoog kunt creëren. Een interactieve online sessie met Willeke Slingerland als hoofdspreker. 

Na twee online webinars slaan we de handen ineen met Het Grootste Kennisfestival om, als de dan geldende coronamaatregelen het toelaten, in het echt op expeditie te gaan in Deventer. Op deze dag nemen we je mee in creatieve programmering rondom Democratie met een productenmarkt en een theatershow van Lucas de Man. De afsluitende online sessie staat in het teken van ‘impact vergroten en plannen met partners.’ Poem ter Mors (provincie Overijssel) en Mayke de Cock (provincie Gelderland) delen hun kennis en ervaring rondom democratie en burgerschap: hoe geven zij hun samenwerking op dit gebied vorm? En welke kansen zien zij (nog meer) voor de Bibliotheek? Bij iedere sessie kun je bovendien waardevolle aanvullingen verwachten van bibliotheken die eerder evenementen organiseerden rondom democratie. Zo delen Bibliotheek Deventer, Hengelo, Enschede en Gelderland Zuid hun kennis en ervaringen uit de praktijk. Want delen is toch vermenigvuldigen!

Wil jij hierbij zijn?
Heb je interesse in één of meerdere van de bovenstaande sessies? Bekijk hier de uitnodiging met mogelijkheid tot aanmelden.