Het Scoor een Boek! seizoen is weer gestart!

Scoren kun je overal. Met die gedachte voert ook in 2020 de Bibliotheek samen met de Eredivisie en Eerste divisie een uniek leesproject uit voor leerlingen van groep 5 en 6: Scoor een Boek! Profvoetballers stimuleren kinderen boeken te scoren!

In Overijssel gaan bijna 2650 leerlingen deze weken zoveel mogelijk boeken lezen (‘scoren’). De kinderen worden via videoboodschappen aangemoedigd door spelers van Heracles Almelo, Go Ahead Eagles en sc Heerenveen (Bibliotheek Kop van Overijssel).

In 9 weken gaan leerlingen zoveel mogelijk boeken lezen in de klas. Voor de meeste scholen is de aftrap in de eerste week van februari geweest. Het project wordt in april sportief afgesloten. Dan wordt ook de eindscore bekend gemaakt: hoeveel boeken hebben de leerlingen samen gelezen in de klas?

Scoor een Boek!
Scoor een Boek! is een landelijk, groeiend initiatief met deze editie bijna 22.000 leerlingen, 567 basisscholen, 131 bibliotheekvestigingen en 12 Eredivisie en 5 Eerste divisie clubs. Zij werken nauw met de Bibliotheek samen om editie 2020 wederom tot een succes te maken.

Het project Scoor een Boek! bundelt de populairste sport van Nederland met lezen. Een goede taalbeheersing is de basis voor zelfstandigheid en een gezonde levensstijl. Hierin zijn veel overeenkomsten te vinden met het voetbal. De persoonlijke boodschap van een voetballer werkt stimulerend en motiveert de leerlingen zoveel mogelijk boeken te lezen.

Thuiseditie
Naast het scoren in de klas, kunnen kinderen ook thuis met hun gezin meedoen aan Scoor een Boek! Thuiseditie. Deelname aan Scoor een Boek! Thuiseditie draagt bij aan een taalrijke thuisomgeving, en sluit daarmee aan bij de gezinsaanpak. Met de gezinsaanpak worden taalarme gezinnen o.a. gemotiveerd om (voor) te lezen, ter preventie van laaggeletterdheid.

De thuiseditie is beschikbaar in de vorm van een poster en een vernieuwde digitale applicatie welke 24 februari 2020 live gaat. Deze digitale thuiseditie wordt mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage vanuit het leesbevorderingsprogramma de Bibliotheek op school, in opdracht van Stichting Lezen en de Koninklijke Bibliotheek.

Voor meer informatie bekijk de website!

Contactpersoon voor regio Overijssel: Evelien Wietsma | evelien.wietsma@rijnbrink.nl
Paul Hulman | paul.hulman@rijnbrink.nl