Lespakket Vakantielezen met de BiebBoys

Lespakket Vakantielezen met de BiebBoys

BiebBoys Kees en Joran van de Bibliotheek Gelderland Zuid maken maandelijks video’s met bijbehorende lespakketten voor het primair onderwijs. Met toffe challenges brengen ze leesplezier en leesmotivatie de klas in. De laatste aflevering van dit schooljaar staat in het teken van vakantielezen. Met De grote BiebBoys Vakantiechallenge worden leerlingen uitgedaagd om de hele zomer met boeken en lezen bezig te zijn. Het vakantielezen met de BiebBoys is een programma voor de groepen 5 t/m 8 van het primair onderwijs. In samenwerking met de Rijnbrink wordt verkend om dit programma beschikbaar te stellen voor alle bibliotheken in Gelderland en Overijsel.

De start vindt plaats in de klas. Leerkrachten kijken samen met hun leerlingen de video van de BiebBoys in de klas. Kees en Joran solliciteren voor een baantje op de camping omdat ze in de zomer graag kinderen willen entertainen, het liefst met boeken. Maar die boeken vindt de campingbaas niet zo’n goed idee. Stiekem weten Kees en Joran in ieder spel wat ze begeleiden alsnog toffe vakantieboeken te stoppen. Als ze van de camping worden gestuurd bedenken ze De grote BiebBoys Vakantiechallenge!

Na het kijken van de video gaan de leerlingen in de klas aan de slag met de bijbehorende lespakket Rad van Boekenfortuin. In deze les maken kinderen actief kennis met toffe vakantieboeken. Alle leerlingen krijgen daarna de De grote BiebBoys Vakantiechallenge - poster en het stickervel mee naar huis. Op de poster zie je de BiebBoys op verschillende plekken vakantie vieren en er staan toffe challenges en leesopdrachten op. Kinderen kunnen hun eigen Biebpas ontwerpen en ook in de bibliotheekvestiging kunnen ze een toffe challenge doen!

Naast de challenges staat op de poster ook een leesthermometer waar kinderen bij kunnen houden hoeveel bladzijdes ze hebben gelezen in de zomer. Is de zomer voorbij dan nemen de kinderen de poster weer mee naar school. De leerkracht houdt een boekenkring zodat de leerlingen kunnen vertellen welk boek ze hebben gelezen. Het aantal bladzijdes dat de klas heeft gelezen geeft de leerkracht door aan de BiebBoys en dit levert de klas loten op. Het winnende lot wint een bezoek van de BiebBoys in de klas.

Interesse in deelname?
Heb je interesse in het De grote BiebBoys Vakantiechallenge lespakket voor de bassischolen in jouw werkgebied? Stuur een mail naar Jeannette Hofman voor meer informatie en/of aanmelding.

Ken je de BiebBoys nog niet? Bekijk de video’s en bijbehorende lespakketten.