Lezen, zingen & knutselen: Bibliotheek Dalfsen reisde rond met de Voorleestent

Lezen, zingen & knutselen: Bibliotheek Dalfsen reisde rond met de Voorleestent

De hele zomervakantie zijn Bibliotheek Dalfsen en Saam Welzijn op pad gegaan met een Voorleestent vol avontuurlijke, grappige, sprookjesachtige verhalen. Op deze manier wilden ze het (voor)lezen ook in de zomervakantie onder de aandacht brengen. De kinderen uit Dalfsen, Nieuwleusen en Lemelerveld gingen in de tent op reis naar verschillende werelden, ontmoetten bijzondere bewoners en beleefden de spannendste avonturen.

De Voorleestent werd elke maandag-, dinsdag- en donderdagmiddag bemand door medewerkers en vrijwilligers van de Bibliotheek en Saam Welzijn. Naast het voorlezen werd er gezongen, konden kinderen boekenleggers of boekjes knutselen en mochten ze uiteraard ook lekker zelf een boekje lezen. Dagelijks kwamen er tussen de 6 en de 12 kinderen, de laatste dag in Lemelerveld zelfs 21 kinderen. Het was een gezellige drukte in de tent!

Kwaliteitsimpuls Laagtaalvaardige ouders
Jackeline Mekkes, directeur Bibliotheek Dalfsen: “De Voorleestent en de activiteiten konden we uitvoeren door gebruik te maken van de Kwaliteitsimpuls Laagtaalvaardige ouders. Door met de Voorleestent de wijken in te trekken, wilden we naast onze trouwe bezoekers ook graag andere mensen ontmoeten. De mensen voor wie de stap over de drempel van de Bibliotheek vaak nog te groot is.

Gezelligheid en spelenderwijs leren
“We wilden ouders en kinderen kennis laten maken met het plezier van voorlezen en ouders inspireren zelf vaker voor te lezen”, vervolgt Jackeline. “De nadruk lag vooral op gezelligheid en spelenderwijs leren. Door samen te werken met het Taalpunt en Saam Welzijn probeerden we tegelijkertijd laaggeletterdheid te signaleren, bespreekbaar te maken en ouders door te verwijzen naar aanbod voor henzelf.”

Positief vervolg
Bertine Westebring, Consulent Jeugd: “Afgelopen zomer hebben we een mooie start gemaakt. En we gaan door. We hebben de Voorleestent tijdens de Week van Lezen en Schrijven in twee andere kernen van gemeente Dalfsen opgezet. Dit in samenwerking met de basisscholen, waardoor de tent na schooltijd helemaal vol zat. Ook in de herfstvakantie hopen we op pad te gaan. We evalueren elke keer hoe het is gegaan en willen de komende jaren graag vaker de wijken in om elkaar te ontmoeten, in gesprek te gaan, samen te lezen en mensen uit te nodigen om ook eens naar de Bibliotheek te komen.”