Meertalige collectie uitgebreid; Arabische boeken voor de jeugd beschikbaar

Meertalige collectie uitgebreid; Arabische boeken voor de jeugd beschikbaar

De vraag naar meertalige boeken wordt steeds groter. Sinds kort zijn er Arabische boeken voor de jeugd beschikbaar! Bestel de boeken voor jouw Bibliotheek vóór 1 januari 2021.

Voor het leren van een tweede taal blijkt aandacht voor de moedertaal en het onderhouden daarvan essentieel. Bovendien is de moedertaal een belangrijk onderdeel van iemands culturele identiteit. Zo schrijft Marinella Orioni in haar boek Het meertalige kind. Lezen en voorlezen in de moedertaal worden daarom steeds meer gezien als een verrijking.

Meertalige collecties als middel

De Bibliotheek bereikt in projecten als VoorleesExpress, ThuisTaal en BoekStart veel meertalige kinderen en ouders. In deze projecten wordt de betrokkenheid van de ouders gestimuleerd. In het kader van de gezinsaanpak zouden ouders hun kinderen vaak beter kunnen voorlezen en begeleiden bij het lezen, als het om een boek in hun moedertaal gaat.

Arabische themalijst voor de jeugd

Samen met NBD Biblion werken we aan een meertalige collectie. NBD Biblion maakte al een Poolse themalijst en een meertalige collectie. De meertalige themalijst bevat prentenboeken met een combinatie van Engels en een andere taal, bijvoorbeeld Turks of Pools. Sinds kort zijn er ook Arabische boeken beschikbaar voor de jeugd. Deze Arabische themalijst vind je hier. Bestel je boeken vóór 1 januari 2021. Voor volwassenen is het ook fijn om zich te kunnen ontspannen of verdiepen door te lezen in hun moedertaal. NBD Biblion heeft daarom ook een Poolse themalijst voor volwassenen ontwikkeld.

Eerste aanzet en vervolg

De Poolse, meertalige en Arabische themalijsten zijn een eerste aanzet voor een meertalige collectie. Deze worden later geëvalueerd en waar nodig verbeterd. We kijken uit naar dit vervolg en hopen op uitbreiding naar andere talen.

Meer informatie

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief van NBD Biblion om op de hoogte te blijven van nieuw aanbod! 

Neem voor meer informatie contact op met Karien van Buuren (karien.vanbuuren@rijnbrink.nl) of Suzanne Goorhuis (suzanne.goorhuis@rijnbrink.nl) van Rijnbrink.

Lees hier hoe acht bibliotheken in een pilot de Arabische themacollectie hebben uitgeprobeerd.