Met de Makerkar groot bereik bij bibliotheken

Met de Makerkar groot bereik bij bibliotheken

Hoe ga je als plattelandsbibliotheek om met de toenemende populariteit van makerplaatsen?  

Bibliotheken en makerplaatsen zijn een nieuwe combinatie van de afgelopen jaren. Overal ter wereld verschijnen werkplaatsen waar je materialen en machines kunt gebruiken om dingen te maken. De populariteit van makerplaatsen en FabLabs stijgt razendsnel. 

Hoe kun je hier als plattelandsbibliotheek mee omgaan, als je relatief veel kleine vestigingen hebt in een groot werkgebied? Zijn er vierkante meters die je kunt opofferen of zoek je de oplossing in een flexibele variant? Samen met Bibliotheek Noord West Veluwe, Bibliotheek Dalfsen-Nieuwleusen, Bibliotheek Steenwijk en Bibliotheek Staphorst is Rijnbrink op verkenning uit gegaan.

Project ‘de kar trekt!’
De Makerkar is een mobiele maakplaats. Met bestaand transport reist de Makerkar naar verschillende bibliotheekvestigingen, scholen en andere instellingen. Binnen het innovatieproject 'de kar trekt!' wordt de Makerkar in Noord West Veluwe, Dalfsen-Nieuwleusen, Steenwijk en Staphorst getest in de praktijk. Dit zijn plattelandsgebieden. De Bibliotheken verkennen samen met Rijnbrink de mogelijkheden van de Makerkar voor kleine kernen door de eenvoudige manier van vervoeren. Door de inzet van de Makerkar ontstaat er verdere ruimte voor innovatie en het maken van keuzes passend bij het beleid van de Bibliotheek. Dit vertalen we gezamenlijk naar een lokaal projectplan.

De Makerkar is een open source ontwerp en ontwikkeld door Bart Bakker van Fablab Benelux. Bekijk ook de uitzending van Bieb-a-Palooza over de Makerkar.

Meer informatie is te vinden via de Innovatiebieb.

Community
Een belangrijk element in het project is de community. Om de woorden van David Lankes, over Community Librarians, te gebruiken: ‘We ontwikkelen en versterken de samenleving door kenniscreatie en oefenen met vaardigheden in verschillende communities’.

We gebruiken hiervoor de SLACK Bibliotheeklabs. Al 83 Bibliotheek- en fablab collega’s nemen deel aan deze groep.

Ook participeren binnen de SLACK? Dat kan! Stuur een mail naar Carola Oortwijn.