Mobiele Lab van Tetem verbindt Bibliotheek Twenterand en Zorgsaam Twenterand

Een 3D-printer, lasercutter en foamsnijder in je dorp? In Twenterand gebeurde het. Het Mobiele Lab van Tetem stond in Jongerencentrum Future in Westerhaar. Daar maakten de bezoekers kennis met techniek. Dat techniek verbindt blijkt; de jongerenwerkers van Zorgsaam Twenterand en de mensen van Bibliotheek Twenterand maakten dit samen mogelijk. Een waardevolle samenwerking voor de toekomst!

Ria van der Wielen, programmamanager Jeugd & Onderwijs en combinatiefunctionaris Cultuureducatie bij Bibliotheek Twenterand, vertelt: ‘Het Mobiele Lab is een regeling van de organisatie Tetem. Zij matchen een Bibliotheek of Kulturhus aan een partner uit het sociale domein als het gaat om het thema techniek. Bijvoorbeeld met een verzorgingstehuis of een jongerencentrum uit de buurt. In ons geval ontvingen wij én de jongerenwerkers van Zorgsaam Twenterand een uitnodiging om te komen kijken bij een technieklab dat in Borne stond. We kwamen daar met elkaar aan de praat en toen we dat allemaal zagen zeiden we al snel: dit moeten we naar Twenterand zien te krijgen!’

Win-win

‘We hadden eigenlijk nog nooit iets met Zorgsaam samen gedaan, maar dit was een hele mooie en laagdrempelige manier om daar mee te starten. Onze netwerken versterken elkaar. Wij hebben goede connecties met basisscholen vanuit de programma’s binnen de bieb en de jongerenwerkers met middelbare scholen en de GGZ. Ieder heeft zijn eigen kwaliteit. Techniek is een onderwerp dat veel jeugd en jongeren interesseert en we zijn altijd op zoek naar goede programmering voor deze doelgroep. Maar niet alleen voor ons heeft dat voordelen, ook voor de bezoekers van het Mobiele Lab. Sommige jongeren kenden het jongerenwerk van Zorgsaam niet of juist andersom; ze kenden de Bibliotheek nog niet. Een win-win situatie dus’.

Ook in coronatijd

‘Het Mobiele Lab kwam twee weken in het Kulturhus te staan. En daarbij wilden we natuurlijk zoveel mogelijk jeugd kennis laten maken met techniek. We koppelden het aan ‘Toon je kunst Twenterand’, een jaarlijks terugkerende campagne, waarbij amateurkunst in Twenterand centraal staat. Op die manier konden we de promotie ook makkelijk regelen. Jonge mantelzorgers, cliënten vanuit de GGZ en groepen 7 en 8 van de basisschool volgden een techniekworkshop in het lab. Ook was het Mobiele Lab op afspraak geopend voor andere bezoekers. Niet al onze plannen met het lab konden doorgaan vanwege de coronamaatregelen, maar juist de activiteiten voor de jongere doelgroep wel.

Ontzorgd

‘Tetem ontzorgde ons met begeleiding, materialen en technische ondersteuning. Twee medewerkers van Zorgsaam en van ons volgden twee dagdelen een training bij Tetem, zodat we samen de bezetting gedurende die twee weken konden regelen, naast de begeleider van Tetem die aanwezig was. Die training was heel prettig en bovendien kunnen we de opgedane kennis weer gebruiken bij onze reguliere techniekworkshops die we in de bieb organiseren. We moesten snel schakelen om dit allemaal voor elkaar te krijgen in korte tijd, maar ik vond het allemaal heel makkelijk gaan.’

Ongekend talent

Ria: ‘Jongeren zijn zo enthousiast over techniek! Sommige kinderen lopen alle apparaten af. Het is zo mooi om te zien dat er een interesse of talent naar boven komt, waarvan het kind zich zelf nog niet eens zo bewust was. En dat zag ik bij zowel jongens als meiden. De jongeren begrijpen bepaalde technieken soms zo snel, dat vond ik verbazingwekkend!’

Kosten

Bibliotheek Twenterand gefinancierde dit vanuit de subsidie van de Provincie Overijssel in het kader van de MaakMeeMaand (november 2020). Tetem verzorgde de aanvraag hiervoor. ‘En verder hebben we de kosten verdeeld met Zorgsaam, door bijvoorbeeld beide te zorgen voor bezetting bij het lab.’

Wordt vervolgd

‘De contacten met de jongerenwerkers zijn heel waardevol voor ons. We zijn al aan het kijken hoe we nog meer samen kunnen doen, door thema’s die spelen bij de Bibliotheek te koppelen aan die van het jongerencentrum en daar activiteiten te organiseren. En dat allemaal dankzij dit mooie initiatief!’

In het programma Maakplaatsen werken de Twentse bibliotheken samen met de organisatie Tetem. Tetem is een creatieve instelling met programmering van educatieve en vrijetijdslessen voor jong en oud op gebied van creativiteit, technologie en maken. Bibliotheken kunnen diensten aan Tetem vragen, zoals techniekworkshops tijdens de schoolvakanties of techniekprojecten op scholen. Tetem helpt bij de uitvoering van deze techniekworkshops.

Rijnbrink deelt kennis en expertise op het gebied van technologie binnen het Netwerk van Overijsselse Bibliotheken. Zo voeren we bijvoorbeeld scans bij bibliotheken uit over het hele spectrum van digitale technologie. Hierin wordt in de breedte gekeken waar kansen liggen voor een Bibliotheek om mee aan de slag te gaan. Daarnaast matchen we vraag en aanbod en faciliteren we bibliotheken om ervaringen met elkaar uit te wisselen. Tetem is één van onze samenwerkingspartners.

Heb je een vraag op het gebied van Bibliotheek en techniek? Neem contact op met Carola Oortwijn.

Meer informatie over de kaders, kosten en organisatie rondom het Mobiele Lab in Westerhaar? Klik hier