Overijssel Verwoord is terug!

OverijsselVerwoordVanaf augustus 2018 is Overijssel vol van verhalen, taal en poëzie. Onder de bekende noemer Overijssel Verwoord bruist de hele provincie ruim een half jaar van de literaire activiteiten. Ook Overijssels boek van het jaar maakt onderdeel uit van dit grote literaire evenement.

Van Zwolle tot Enschede wordt het publiek betrokken bij literatuur en taal door middel van schrijfwedstrijden, leesclubs en evenementen. Ook de verkiezing van Overijssels boek van het jaar maakt onderdeel uit van de nieuwe opzet van Overijssel Verwoord. De grootse afsluiting en uitreiking van het Overijssels boek vindt in maart 2019 plaats tijdens het Groot Overijssels Boeken & Verhalenbal.

Overijssel Verwoord is er voor lezers en schrijvers (in spe) van jong tot oud uit de hele provincie. Zo schrijven ouderen in verzorgingshuizen korte verhalen gebaseerd op hun herinneringen tijdens het project Het Verhalenhuis. Middelbare scholieren gaan onder de noemer Lezen met de Sterren collectief aan de slag met het lezen en bespreken van een boek. Verder zijn er leesclubs en schrijfwedstrijden waar iedereen aan mee kan doen. Daarnaast wordt de prijs voor het beste Overijsselse boek van het jaar weer uitgereikt en reageren dichters als Poëziecurator op een tentoonstelling.

Gedeputeerde Hester Maij van cultuur over Overijssel Verwoord: “Lezen en verhalen vertellen dragen ertoe bij dat mensen begrip voor elkaar hebben en zich kunnen inleven in anderen. Overijssel Verwoord is een prachtig project waarin mensen van alle leeftijden met elkaar worden verbonden.”

Een nieuw fenomeen in de Provincie Overijssel is het Dichtersgilde: een groep jonge, talentvolle dichters die gezamenlijk als literaire ambassadeur van de Provincie optreden. De leden van de Dichtersgilde worden op 4 augustus tijdens Het Tuinfeest te Deventer gepresenteerd.

In maart 2019, tijdens de Landelijke Boekenweek, sluiten we af met het Groot Overijssels Boeken & Verhalenbal, een bruisende festivalavond met interviews, voordrachten, performances, boekpresentaties, prijsuitreikingen, verrassingen en een goed feestje. En dit is nog lang niet alles: neem voor een overzicht van alle projecten een kijkje op www.overijsselverwoord.nl.

Overijssel Verwoord wordt gesubsidieerd door Provincie Overijssel en uitgevoerd door Wintertuin (aangesloten bij De Nieuwe Oost) in samenwerking met Rijnbrink. Daarnaast zijn er talloze partners uit de provincie bij Overijssel Verwoord betrokken, waaronder Zorggroep Solis en Rijksmuseum Twenthe.

START OVERIJSSEL VERWOORD: presentatie Dichtersgilde tijdens Het Tuinfeest

Zaterdag 4 augustus 2018 - Theater Bouwkunde, Deventer - 16:00u