Scoor een Boek! trapt af in Overijssel

Go Ahead Eagles, Heracles Almelo, sc Heerenveen en 9 Bibliotheken uit Overijssel bundelen hun kracht en expertises. Het jaarlijks terugkerend leesproject ‘Scoor een Boek’ verbindt lezen aan de populairste sport in Nederland; voetbal. Het doel is om leerlingen uit de groepen 5 en 6 uit Overijssel te stimuleren om met plezier te (blijven) lezen én om het hele gezin te enthousiasmeren.

Naast sporten en spelen, is lezen erg belangrijk. Een goede taalbeheersing is de basis voor zelfstandigheid en een gezonde levensstijl. Met Scoor een Boek! willen we dat bereiken. In een periode van 10 weken gaan ruim 2500 leerlingen uit groep 5 en 6 van 70 basisscholen in Overijssel zo veel mogelijk boeken lezen in de klas. De leerlingen worden via videoboodschappen aangemoedigd door bekende profvoetballers zoals Bas Kuipers (Go Ahead Eagles), Erwin Muller (sc Heerenveen) en Mats Knoester (Heracles Almelo).

De aftrap, rust en het fluitsignaal

Scoor een Boek! doorloopt drie fases, beginnend met de aftrap in februari of maart. Na 5 weken volgt de rust en bepalen we de tussenstand. Ten slotte klinkt uiterlijk op 21 mei 2021 het fluitsignaal en sluiten alle deelnemende scholen Scoor een Boek! sportief af. De Bibliotheken coördineren het project en komen ook in de klassen om de leerlingen te stimuleren en natuurlijk boekentips te geven!

Aftrap in deze tijd

Dit jaar zal het vanwege de maatregelen niet overal mogelijk zijn om met alle leerlingen en groepen gezamenlijk af te trappen en af te sluiten. Maar, er is gewerkt aan mooie alternatieven. Leesconsulenten van de bibliotheek komen alsnog ‘online in de klas’ met leuke videoboodschappen van henzelf en van de spelers. En samen met lokale samenwerkingspartners zoals de sportverenigingen wordt gekeken naar de mogelijkheden om het project toch sportief af te sluiten met een sportdag per school of een livestream.

Thuiseditie

Naast het scoren in de klas, kunnen de kinderen ook thuis punten verdienen door met het hele gezin mee te doen aan Scoor een Boek!. Via www.scoorthuis.nl kunnen gezinnen de strijd aangaan door leuke lees- en beweeg opdrachten uit te voeren. Daarnaast kan er een Scoor een Boek-poster worden gedownload via de Bibliotheek. Is er thuis een boek, krant of tijdschrift (voor)gelezen, dan plak je een sticker op de poster.

Deelname aan Scoor een Boek! Thuiseditie draagt bij aan een taalrijke thuisomgeving, en sluit daarmee aan bij de gezinsaanpak. Met de gezinsaanpak worden taalarme gezinnen o.a. gemotiveerd om (voor) te lezen, ter preventie van laaggeletterdheid.

Geschiedenis Scoor een Boek!

Scoor een Boek! is enkele jaren geleden opgezet in de provincie Groningen en wordt nu uitgevoerd over het hele land en ondersteund door de Eredivisie en clubs van de Keuken Kampioen divisie (Eerste divisie). In de editie van 2020 lazen totaal 22.548 leerlingen van groep 5 en 6 in 10 provincies van februari tot en met mei zoveel mogelijk boeken (‘scoren’).

Aan de editie 2021 doen de volgende voetbalclubs mee: AZ, Almere City, FC Cambuur, FC Emmen, FC Groningen, FC Volendam, Go Ahead Eagles, Heracles, PSV, RKC Waalwijk, SC Heerenveen en Willem II. Afhankelijk van het gebied heeft de Bibliotheek een samenwerking met één van deze clubs en met de basisscholen.

Kijk ook op de website: www.scooreenboek.nl

Vragen over het project in Overijssel? Neem dan contact op met evelien.wietsma@rijnbrink.nl