Studenten Saxion helpen nieuwkomersgezinnen nu online met taal

Voor het project ThuisTaal gaan PABO-studenten van Saxion normaal gesproken meerdere malen op bezoek bij een nieuwkomersgezin om te ondersteunen bij de taalontwikkeling van de kinderen. Nu dat niet kan, verzorgden nieuwkomersscholen, bibliotheken en Rijnbrink een online programma. Op deze manier krijgen de studenten toch nog een kijkje in het leven van een nieuwkomersgezin én kunnen ze de gezinnen helpen met taal.

‘Waar een derdejaars PABO-student de afgelopen jaren bij een nieuwkomersgezin langs ging om de kinderen voor te lezen en talige spelletjes en oefeningen te doen, is dat nu niet mogelijk. Samen met het gezin de Bibliotheek bezoeken zit er helaas ook niet in. Om de studenten toch bekend te maken met nieuwkomersgezinnen en het nieuwkomersonderwijs ging ik samen met onze partners op zoek naar een alternatief. En dat werd een maatwerkopdracht in combinatie met online gastcolleges’, vertelt Karien van Buuren, adviseur bij Rijnbrink.

Gastcolleges
Karien: ‘In het eerste gastcollege vertelde ik over de vluchtelingenproblematiek en over de gezinsaanpak laaggeletterdheid. De medewerkers van Bibliotheek Oldenzaal en Bibliotheek Enschede namen de studenten mee in hun leesbevorderingsprogramma’s, de dienstverlening en de collectie. Leerkrachten Evelien van Baaden (IOK de Globe) en Monica Luttikhuis (De Regenboog op SBO de Windroos) vertelden over de leerlingen, de methodiek, materialen en ouderbetrokkenheid.’

‘Voor het tweede gastcollege filmden we een interview met een nieuwkomersgezin uit Eritrea. Vader, moeder en hun twee kinderen vertellen hoe het leven en het onderwijs in Eritrea was. En hoe zij nu de Nederlandse taal proberen te leren. Dit gaf de studenten een goed beeld van een nieuwkomersgezin, ook al kunnen zij zo’n gezin niet zelf bezoeken’, vertelt Karien.

Educatieve materialen op maat
De studenten gaan nu educatieve materialen op maat ontwikkelen voor de nieuwkomersgezinnen, waarmee de ouders zelf aan de slag kunnen met de kinderen. Zo worden de ouders gesterkt in hun rol van leesopvoeder en wordt de taalontwikkeling van de kinderen gestimuleerd, met aandacht voor de thuistaal én de schooltaal, het Nederlands.

50 nieuwkomersgezinnen ondersteund
Karien: ‘Ik vind het waardevol dat bibliotheken, nieuwkomersonderwijs en Rijnbrink dit ‘offline’ project samen hebben omgezet naar een goed online alternatief. Hiermee hebben we de 100 derdejaars studenten en 50 nieuwkomersgezinnen alsnog bereikt en ondersteund. De studenten zijn de toekomstige leerkrachten en de ambassadeurs van de bibliotheken!’

Meer informatie?
Wil je meer weten over deze online aanpak van ThuisTaal? Neem contact op met Karien van Buuren.

ThuisTaal is ontwikkeld in regio Twente, in samenwerking met de Overijsselse Bibliotheken en de Lerarenopleiding Basisonderwijs van het Saxion in Enschede.