Twentse bibliotheken bieden ondersteuning bij CoronaMelder

Vanaf donderdag 20 augustus bieden meerdere bibliotheken in Drenthe & Twente ondersteuning bij het installeren van en vragen over de Corona-app: CoronaMelder. De CoronaMelder is maandag 17 augustus live gegaan als proef in drie provincies. De landelijke invoering van de app is op 1 september.

CoronaMelder app
CoronaMelder is een app die door de overheid wordt gebouwd om bij te dragen aan het bestrijden en beheersen van het coronavirus. De app vormt een aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek door de GGD door het afgeven van meldingen als gebruikers een verhoogde kans hebben om besmet te zijn.

Over de proef
Het doel van de proef in Drenthe en Twente is het testen van het werkproces van de GGD in het gebruik van de app. De app zelf is al uitgebreid getest. De proef loopt tot 28 augustus. Vanaf 1 september zal de app landelijk worden gelanceerd. De verwachting is dat vanaf begin september alle bibliotheken in Nederland ondersteuning bieden bij het gebruik van de CoronaMelder. Alle ervaringen die tijdens de testfase worden opgedaan, zullen worden meegenomen bij de landelijke
ondersteuning door bibliotheken. GGD’s IJsselland en Noord- en Oost-Gelderland doen ook mee aan de test, maar er is landelijk voor gekozen om met bibliotheken alleen te testen in Twente en Drenthe.

Rol Bibliotheek
Al voor langere tijd vormen bibliotheken een vraagbaak voor mensen die behoefte hebben aan digitale ondersteuning in bijvoorbeeld computergebruik of het bijleren van basisvaardigheden. Daarnaast ondersteunt de bibliotheek in het informeren en ondersteunen bij landelijke campagnes, als bijvoorbeeld de nieuwe Donorwet.
Mensen zijn vertrouwd met een bezoek aan de bibliotheek en weten dat ze in alle rust aan de hand van deskundig advies geholpen kunnen worden. Ook voor de ondersteuning bij gebruik van CoronaMelder geldt dat deze opgebouwde positie en expertise kan worden ingezet.

De volgende bibliotheken uit ons werkgebied ondersteunen bij de informatieverstrekking: Bibliotheek Enschede, Haaksbergen, Hengelo, Hof van Twente, Oldenzaal, Rijssen/Holten, Twenterand, Wierden, Borne, Dinkelland, Losser en Tubbergen.