Verbeterde onderwijscollecties schooljaar 2022/2023

Als Bibliotheek wil je scholen een optimale onderwijscollectie aanbieden. Dat lukt niet altijd, bijvoorbeeld als de eigen collectie niet toereikend is. De vernieuwde en verbeterde onderwijscollecties van Rijnbrink bieden een uitkomst.

De onderwijscollectie bestond altijd uit verschillende soorten collecties. Dit waren collecties rondom een thema (projectcollecties) en leesboekcollecties die voor langere tijd geleend werden (wisselcollecties). De focus komt in de nieuwe situatie te liggen op projectcollecties. Dat betekent dat voor de voorschoolse periode en het basisonderwijs de wisselcollecties verdwijnen. Deze zijn nog wel beschikbaar voor het voortgezet onderwijs en het mbo. Ook vervangen de vernieuwde projectcollecties het Mandjeslezen, en de methodecollecties Topondernemers en Piramide. Wat de vernieuwde projectcollecties precies inhouden, dat lees je hieronder.

Inzet op geliefde thema’s
Veel (voor)scholen werken met thematisch onderwijs. Vaak zijn het thema’s die uit de schoolmethodes naar voren komen, of hebben ze te maken met de tijd van het jaar. Denk bijvoorbeeld aan thema’s als kriebelbeestjes of Nederland. Uit onderzoek van Rijnbrink is naar voren gekomen welke thema’s geliefd zijn op de Overijsselse voorscholen en basisscholen. Vaste thema-pakketten voorzien in de behoeften van (voor)scholen. Op deze manier wordt de collectie efficiënt ingezet. In totaal gaat het om bijna veertig verschillende thema’s die geschikt zijn voor deze doelgroepen.

Van prentenboek, leesboek tot informatief boek
Er is niet alleen gekeken naar de gewenste thema’s, maar ook naar de gewenste en bewezen effectieve inhoud van de collectie. Dat betekent dat er aandacht zal zijn voor allerlei verschillende boeken: van poëzie tot prentenboeken, en van leesboeken tot informatieve boeken. Ook wordt gekeken naar rijke teksten en diversiteit in jeugdboeken.

Strippenkaarten en uitleentermijnen
In de oude situatie werd gebruikgemaakt van een strippenkaart van 1 , 5 of 10 strippen. Dit blijft in de nieuwe situatie hetzelfde. Wat wel verandert is de uitleentermijn. Deze verschuift van 4 weken naar 6 weken. Zo heeft de school iets langer de tijd om met de boeken aan het thema te werken.

Toekomstige bestellingen eenvoudig via webshop
De verschillende thema’s worden vanaf schooljaar 2022/2023 aangeboden via een webshop. Zo kan elke Bibliotheek of (voor)school eenvoudig collecties bestellen. Een enkele collectie bestellen of direct voor een heel schooljaar inplannen, het kan! Er zijn strippenkaarten beschikbaar. Staat het gewenste thema er onverhoopt toch niet tussen? Dan kan dat eenvoudig online worden gemeld. Zo blijft Rijnbrink op de hoogte van de actuele vraag en het aanbod.

WebShare
De webshop wordt voor de start van schooljaar 2022/2023 aangeboden worden via WebShare. Webshare is een manier om een centrale landingspagina op te stellen (door Rijnbrink) die vervolgens uitgerold kan worden bij lokale Bibliotheek websites. Voordeel is dat de (voor)school het via de lokale Bibliotheek bestelt, terwijl de desbetreffende Bibliotheek hier helemaal niets voor hoeft te doen. Zo draagt Rijnbrink op afstand bij aan de duurzame relatie tussen Bibliotheek en het onderwijs. WebShare niet gewenst? Dan kan de (voor)school ook rechtstreeks vanaf de Rijnbrink webshop bestellen.

Meer weten?
Wil je meer weten over de vernieuwde projectcollecties en over de webshop? Neem dan contact op met Daphne ten Siethof via daphne.tensiethof@rijnbrink.nl of 06-82057662. Of kijk op de website van Rijnbrink met meer informatie over onderwijscollecties.