Samen puzzelen voor de juiste plek

Gastblog Marijne Bos over vrijwilligersbeleid

 

Marijne Bos: "Ze zat aan tafel. Een beetje timide en duidelijk wat geraakt. Ze had in haar vorige baan haar autisme goed kunnen verbergen. Dat kostte haar veel energie en zorgde voor een deuk in haar eigenwaarde. Ze gaf aan: ‘Ik wil me inzetten voor de Bibliotheek. Voor Stadkamer.’ Nu zit ze weer voor me. Ze werkt al twee jaar als vrijwilliger in de rol 'Lezen en Lenen'. Werk dat perfect bij haar past. Structuur aanbrengen is haar tweede natuur. Dat ze blij is merk je: ‘ik heb weer zelfvertrouwen en kan de wereld aan’. Dat ontroerde me."

 

De basis: persoon en plek
Bovenstaand verhaal is niet verzonnen. Het is gebeurd en ook geen uitzondering. Het geeft aan hoe we bij Stadkamer vrijwilligers benaderen, begeleiden en waarderen. Zorgen dat ze een rol vervullen die ze leuk vinden en het beste bij ze past. Dat is de basis. De juiste persoon op de juiste plek. Hoe pakken we dat aan? In deze blog vertel ik je meer.

Breek uit de routine-gedachte
Vrijwilligerswerk is niet meer alleen het domein van gepensioneerden. Ook jongeren zijn maatschappelijk betrokken en willen een bijdrage leveren. Zoals de twee jongens van ROC Techniek. Of dertigers of veertigers die ‘in between jobs’ zitten om in het werkritme te blijven en/of om het cv te verrijken. Focus je voor vrijwilligers dus niet op de bekende groep maar kijk juist verder en verbreed je horizon en open de deuren voor nieuwe supporters.

Puzzelen en betrekken
Het vrijwilligerswerk is verdeeld in elf rollen. Bij het intakegesprek met een nieuwe vrijwilliger gaan we in gesprek over persoonlijke kwaliteiten en interesses en ook de vraag waarom ze het werk willen gaan doen. Ook gebruiken we kaarten met competenties. In het gesprek gaan we samen puzzelen voor het vinden van de beste rol. En dat werkt. Je krijgt tevreden vrijwilligers die met plezier een bijdrage leveren. Om vrijwilligers bij onze organisatie te betrekken voeren we jaarlijks een 1:1 gesprek. Daarnaast hebben we een bijeenkomst (7 december, een feestje, als Corona dat toelaat).  

Verder professionaliseren
Voor komend jaar willen we extra stappen zetten. Zo zijn we in verkennend gesprek met De Vereniging NOV om het vrijwilligersbeleid te certificeren. Daarnaast gaan we investeren in het trainen van vrijwilligers. Bagage geven met als doel om vrijwilligers de juiste tools te geven hoe hun werk goed te doen en zich hierin continu blijven ontwikkelen. Dat trainen sluit naadloos aan bij de missie en visie van Stadkamer: alle Zwollenaren laagdrempelig een platform geven voor persoonlijke ontwikkeling en groei.

Ben je ook met vrijwilligersbeleid binnen je organisatie bezig? Certificeren misschien wel interessant? Ik hoop je met deze blog wat puzzelstukjes voor het plaatje te hebben gegeven.  

Vriendelijke groet,

 

Marijne Bos
Coördinator Vrijwilligerswerk
Stadkamer - Zwolle

 

GastBlog | Marijne Bos

Deze gastblog is van Marijne Bos. Ze is coördinator vrijwilligerswerk bij Stadkamer en heeft als drive ‘Werk kan enorm verrijken en bijdragen aan persoonlijk geluk, als het maar bij je past’. Bekijk haar LinkedIn-profiel.

Vrijwilligers bij Stadkamer

Bij Stadkamer werken 144 vrijwilligers. Naast dat de basis van het beleid en proces stevig staat wil Stadkamer verder professionaliseren via certificering en trainen van vrijwilligers.

Next step: certificeren

Door het certificering van het vrijwilligersbeleid en -proces door de Vereniging NOV borg je processen, zie je waar het klemt, kun je werken aan oplossingen. Interessant? Marjolein Laninga vertelt je er als adviseur graag meer over.

Blog afbeelding