Scoor een Boek!

Scoor een Boek!

Scoor een Boek! zet de kracht van voetbal in om het leesplezier en de leesmotivatie van kinderen en laagtaalvaardige gezinnen te vergroten.

 

Scoor een Boek! is een innovatief leesproject binnen de doorgaande lijn van 0-18 jaar dat lezen en bewegen combineert op school (groep 5/6) en in het gezin thuis. Het zet de kracht van voetbal in om het leesplezier en leesmotivatie van kinderen te vergroten en is een manier om moeilijk bereikbare doelgroepen (jongens en laagtaalvaardige gezinnen) beter te bereiken.

De Eredivisie wil bijdragen aan een gezonde leefstijl van de samenleving en de Bibliotheeksector ziet (in het kader van het actieprogramma Tel mee met Taal) sterkere taalbeheersing als een belangrijke pijler hiervoor. Eredivisie en Bibliotheken vinden elkaar in Tel mee met Taal op de onderdelen gezondheid en gezin.

Met Scoor een Boek! kunnen we binnen en buiten de structuur van het programma de Bibliotheek op school moeilijk bereikbare doelgroepen (jongens en laagtaalvaardige gezinnen) beter bereiken en bieden we een vervolg op bijvoorbeeld het leesbevorderingsproject de VoorleesExpress.

Doelstelling:

Met Scoor een Boek! willen Bibliotheken het leesplezier en de leesmotivatie vergroten van kinderen op school (leerlingen groep 5/6) en tegelijkertijd ook de (laagtaalvaardige) gezinnen van deze kinderen bereiken.

Dit willen de Bibliotheken bereiken door samen met de scholen en de lokale/ regionale Betaald Voetbal Organisatie (BVO) samen te werken, het programma te organiseren en tegelijk het lezen en bewegen te stimuleren.

Scoor een Boek! Schooleditie, (digitale) Thuiseditie en Experience

De Schooleditie beslaat een periode van 9 weken waarin het lezen van boeken centraal staat. Tijdens De Aftrap bezoekt een leesconsulent de groep met een topselectie aan boeken, een score-poster én een motiverende videoboodschap van de voetballer. In De Rust praat de leesconsulent met de klas over de boeken en bekijken ze de tweede videoboodschap van de speler. Na 9-10 weken boeken ‘scoren’ is het tijd voor Het Fluitsignaal, een sportieve afsluiting waarin ook de Eindscore van Scoor een Boek! bekend wordt gemaakt.

Gezinnen kunnen meedoen met de Thuiseditie Scoor een Boek! Er is een digitale editie www.scoorthuis.nl en een variant met een poster met opdrachten.

Tijdens de Scoor een Boek! periode kan ook de Experience georganiseerd worden: een evenement in de Bibliotheek voor ouders en kinderen rondom voetbal en lezen. 

Editie 2020

In de editie van 2020 lazen 22.548 leerlingen in 10 provincies van februari tot en met mei zoveel mogelijk boeken (‘scoren’). De kinderen werden met videoboodschappen aangemoedigd door spelers van ADO Den Haag, AZ, De Graafschap, FC Emmen, FC Groningen, FC Utrecht, FC Volendam, Fortuna Sittard, Go Ahead Eagles, Heracles, N.E.C., PSV, RKC Waalwijk, SC Heerenveen, TOP Oss, VVV Venlo en Willem II.

De resultaten van de editie 2020:

  • 17 voetbalclubs
  • 38 bibliotheekorganisaties
  • 207 bibliotheekvestigingen
  • 590 scholen
  • 1009 groepen 5 en 6
  • 22.548 leerlingen

Meer informatie of vragen over Scoor een Boek!? Neem contact op met projectleider Evelien Wietsma.