Wat betekent de toenemende aandacht voor vergrijzing en ouderen voor de Bibliotheek en hoe past dat in de ontwikkeling naar een maatschappelijke en educatieve bibliotheek?

Eenzaamheid en dementie zijn maatschappelijke vraagstukken die inzet vragen van diverse partijen om er iets aan te doen. Tien bibliotheken in Overijssel zetten zich in 2019/2020 in door middel van twee projecten, namelijk ‘Voorlezen aan ouderen’ en de ‘Dementievriendelijke Bibliotheek’.

Het project ‘Voorlezen aan ouderen’ is bedoeld voor ouderen voor wie zelfstandig lezen niet meer zo goed lukt of sociale activiteiten en tijdsbesteding weggevallen zijn, thuis of in een zorginstelling.

Het project ‘Dementievriendelijke Bibliotheek’ is gericht op mantelzorgers, vrijwilligers en beroepskrachten die in hun omgeving of werk omgaan met mensen met dementie. Informatie over dementie voor mantelzorgers en materiaal voor mensen met dementie dragen bij aan activering en zelfredzaamheid. We stimuleren dat bibliotheekmedewerkers dementievriendelijk zijn.

Meer informatie

Meer informatie of vragen? Neem contact op met projectleider Tineke Datema.


'Samen dementievriendelijk' bij Bibliotheek Rijssen-Holten

Als er aan de collega’s gevraagd wordt wie er iets kan vertellen over de training ‘Samen dementievriendelijk’ hoeft Tiny Bekkernens niet lang na te denken. ‘Wil je iets weten over dementie, dan moet je bij mij zijn’. Tiny is teamleider en leesconsulent bij Bibliotheek Rijssen-Holten en heeft helaas de nodige ervaring met dementie in haar naaste omgeving. Haar moeder en haar schoonmoeder lijden aan dementie. Dat is een grote zorg en geeft veel verdriet. ‘Je bent al snel geneigd te zeggen ‘doe niet zo raar’ of ‘gedraag je’ als je moeder iets geks doet of zegt. Maar dat werkt alleen maar averechts. Meebewegen en over een ander onderwerp beginnen, dat is een beter idee.’

Ouderen digitaal vaardig maken tijdens corona - Bibliotheek Salland

Een grote groep ouderen is niet digitaal vaardig. Hierdoor kunnen ze sneller in een sociaal isolement terecht komen. Vooral in deze coronatijd. Bibliotheek Salland en gemeente Raalte slaan de handen ineen. Jetze Dam, Programmamaker bij Bibliotheek Salland, vertelt erover.

Samen VoorLezen tegen eenzaamheid - Bibliotheek Hardenberg

In Dedemsvaart komt een groep van zo’n acht vrijwilligers bij oudere mensen thuis om voor te lezen. Corona gooit nu even roet in het eten, maar niet voor lang als het aan Janny van den Broek van Bibliotheek Hardenberg ligt. ‘Dit project haalt ouderen echt uit hun isolement en dat is nu des te hard nodig.’

Geheugenpunt Stadkamer: een plek waar ouderen zich thuis voelen

Sinds 21 september 2020 beschikt Stadkamer centrum in Zwolle over het Geheugenpunt. In deze speciaal ingerichte hoek van de Bibliotheek vinden mantelzorgers, zorgmedewerkers en ouderen met beginnend geheugenverlies toegankelijke informatie over dementie.