Om bibliotheken zo goed mogelijk toe te rusten voor het maken van actuele, goede en passende programmering, is een heldere duiding van nieuwe technologie in de samenleving nodig.


Het bedrijf SETUP verzorgt in Utrecht de programmering voor de maakplaats en doet dit op een inspirerende manier. Vanuit een kritisch-humoristisch oogpunt en met een hands-on aanpak vertalen ze de soms complexe technologie voor een breed publiek. Zo wordt deze kennis minder 'zwaar'. Rijnbrink heeft een licentie aangevraagd om dit concept ook voor de Gelderse en Overijsselse bibliotheken in te kunnen zetten.

Workshops
Rijnbrink gaat aan de slag met de uitrol en implementatie van workshops bij alle organisatie in het Overijsselse netwerk voor de periode van drie jaar (2019 t/m 2021). Lees meer over het aanbod in deze factsheet.

Doelstellingen

  1. Het project draagt bij aan de positionering van bibliotheken in Overijssel op de thema ‘persoonlijke ontwikkeling – nieuwe technologie'.
  2. Netwerkbrede dekking (bijna alle bibliotheken gaan met de workshops aan de slag) van het thema ‘persoonlijke ontwikkeling – nieuwe technologie’ binnen bibliotheken in de provincie Overijssel.
  3. Uitwisselen van kennis tussen de bibliotheken in Overijssel in de vorm van medewerkers die getraind zijn in het geven van workshops en naast het geven van workshops in de eigen Bibliotheek ook inzetbaar zijn bij andere bibliotheken in de provincie.

Meer informatie of vragen? Neem contact op met Elin Groot Rouwen.

360-graden verhaal

Van storyboard naar het zelf bouwen van een beeld in virtual reality!

In een VR-achtbaan zitten of door een virtuele showroom lopen; virtual reality is indrukwekkend, maar vaak ook een passieve of vluchtige ervaring. Om VR geschikt te maken voor educatie, moeten we een stap verder: het zelf verzinnen én bouwen van een VR-ervaring.

Analoge algoritmes

Maak zelf een algoritmische tekening!

Tijdens deze hands-on workshop werken we aan een aantal opdrachten om helemaal analoog (zonder computers!) het concept van algoritmes te verkennen. Na afloop van de workshop mogen de deelnemers de tekeningen mee naar huis nemen.

Bibberbots

Het lijkt net een echt diertje, maar is het dat ook?

Bibberbots is een workshop voor de doelgroep 6-12 jaar en ouder. De deelnemers maken met allerlei huis-, tuin- en keukenmaterialen een beestje dat kan bewegen door te trillen (met een kleine motor en batterijen). In het ontwerproces worden ze uitgedaagd om een karakter voor dit beestje te ontwerpen.

Coffee & Code

Maak zelf een ‘glitch’-kunstwerk of een echte Mondriaan!

Programmeren wordt als een belangrijke 21ste eeuwse vaardigheid gezien. De nadruk ligt echter vaak op de functionele kant; programmeren als vaardigheid om later een betere baan te vinden of om functionele ICT-systemen te bouwen. Programmeren is meer dan dat; het is ook een bron voor creatieve en artistieke expressie! In deze workshop leren we daarom creatief programmeren, met als maken.

De nationale verjaardagskalender

Kruip in de rol van een algoritme.

Hoe werkt een profilingsalgoritme? We denken vaak dat data heel objectief zijn. Iemand is bijvoorbeeld een man of vrouw, heeft een bepaalde leeftijd en woont in een bepaalde regio. Toch wordt er veel meer data over ons verzameld dan alleen dit soort feiten. Veel vaker gaat het om afgeleide data; persoon X zoekt naar een duur hotel dus zal bovenmodaal zijn, of hij/zij luistert van de Wu-Tang Clan dus is heteroseksueel. Kortom, het zijn aannames.

Kunnen wij dit maken?

Bouw een slim apparaat, dat misschien stiekem gemeen is...

Kunnen Wij Dit Maken?! behandelt op een laagdrempelige manier de onderwerpen Internet of Things en Datadiscriminatie. Zonder dat we er bij stil staan, worden onze persoonlijke gegevens voor allerlei doeleinden gebruikt. Er bestaat een levendige markt van data-brokers die deze data verhandelen. Nu steeds meer van onze apparaten op het internet zijn aangesloten, moeten we ons afvragen hoe deze apparaten al die gegevens gebruiken. Ze praten niet alleen met ons, maar ook met elkaar en over ons.

  • Meisje-pakt-boek.jpg
  • GettyImages-485208679_300RGB.jpg
  • GettyImages-169544402_300RGB.jpg
  • Meisjes-leren.jpg
  • 0010-rijnbrink--30.jpg

Nieuws Persoonlijke ontwikkeling