Bibberbots

Het lijkt net een echt diertje, maar is het dat ook?

Bibberbots is een workshop voor de doelgroep 6-12 jaar en ouder. De deelnemers maken met allerlei huis-, tuin- en keukenmaterialen een beestje dat kan bewegen door te trillen (met een kleine motor en batterijen). In het ontwerproces worden ze uitgedaagd om een karakter voor dit beestje te ontwerpen.

Antropomorfisering
Deze workshop maakt heel laagdrempelig het onderwerp van antropomorfisering bespreekbaar. Steeds meer van onze alledaagse apparaten doen zich namelijk menselijk voor. Denk bijvoorbeeld aan de slimme Barbiepop. Deze kan met kinderen praten en gaat een band met ze aan. Tegelijkertijd is ze ook zo ontworpen, door de juiste vragen te stellen, dat ze meer leert over een kind (hobby’s, gedrag) en die data is geld waard. Op dezelfde manier zou een zorgrobot stiekem ook de belangen van de zorgverzekeraar boven die van de patiënt kunnen behartigen. En dat geldt eigenlijk voor alle slimme apparaten die zich menselijk voordoen.

Het is daarom niet een heel gekke gedachte dat antropomorfisering uiteindelijk een onderdeel van mediawijsheid wordt. Door te begrijpen hoe apparaten op onze emoties inspelen, kunnen we er beter mee omgaan. We leren nadenken over de band die we willen tussen ons en onze technologie. In deze workshop leren kinderen al op jonge leeftijd dat zo’n emotionele band ontworpen kan worden. Met een werksjabloon lopen de deelnemers stapsgewijs door dat ontwerpproces heen.

Doelgroep: vanaf 6+, ook geschikt voor volwassenen.
Duur workshop: 90 minuten
Zelf begeleiden: kan zonder technische kennis.
Materiaalkosten per 8 deelnemers: EUR 45,-

 

  • Meisje-pakt-boek.jpg
  • Meisjes-leren.jpg
  • GettyImages-485208679_300RGB.jpg
  • GettyImages-169544402_300RGB.jpg
  • 0010-rijnbrink--30.jpg

Nieuws Persoonlijke ontwikkeling