Kunnen wij dit maken?

Bouw een slim apparaat, dat misschien stiekem gemeen is...

Kunnen Wij Dit Maken?! behandelt op een laagdrempelige manier de onderwerpen Internet of Things en Datadiscriminatie. Zonder dat we er bij stil staan, worden onze persoonlijke gegevens voor allerlei doeleinden gebruikt. Er bestaat een levendige markt van data-brokers die deze data verhandelen. Nu steeds meer van onze apparaten op het internet zijn aangesloten, moeten we ons afvragen hoe deze apparaten al die gegevens gebruiken. Ze praten niet alleen met ons, maar ook met elkaar en over ons.

Mierzoete limonade
In deze workshop bouwen we een ‘slim‘ apparaat, dat stiekem best gemeen is. We bouwen een limonademachine met een Arduino en wat andere onderdelen zoals een toetsenbord, pompjes en een dataset. De gebruiker toetst zijn postcode in en het apparaat maakt limonade op basis van de score van zijn/haar wijk. Goede buurten krijgen mierzoete limonade, slechtere wijken vooral water.

Dat lijkt absurd, maar bijvoorbeeld verzekeraars gebruiken dezelfde werkwijze om in te schatten of iemand een risicoprofiel is. De data (huizenprijzen, opleidingsniveau, criminaliteit) is openbaar en komt van het CBS. Deelnemers leren zo hoe een algoritme werkt en dat er een sterk ethische component in zit. Welke keuzes maakt jouw apparaat?

In deze workshop gaan we het niet alleen technisch maken, maar stellen we ons ook de vraag of we het ethisch gezien wel kunnen maken.

Doelgroep: 12+.
Duur workshop: 120 minuten.
Zelf begeleiden: technische kennis nodig.
Materiaalkosten per 8 deelnemers: EUR 25,-

  • GettyImages-169544402_300RGB.jpg
  • GettyImages-485208679_300RGB.jpg
  • 0010-rijnbrink--30.jpg
  • Meisjes-leren.jpg
  • Meisje-pakt-boek.jpg

Nieuws Persoonlijke ontwikkeling