Almelo - Digitaal in de wijk

Almelo - Digitaal in de wijk

Het beheersen van digitale vaardigheden wordt steeds belangrijker. Steeds meer zaken worden tegenwoordig digitaal geregeld, iets waar ouderen niet altijd even vertrouwd mee zijn.

Met het organiseren van een computercursus (4 groepen in totaal) willen we minimaal 20 en maximaal 40 ouderen vertrouwd laten raken met de eigen laptop (of tablet). Met de kennis die de ouderen opdoen tijdens de cursus, geven we hen praktische handvatten om eigen zaken online te regelen en zo hun online veiligheid te waarborgen.

De cursussen worden gegeven in de accommodaties van de sportverenigingen PH en ASV ’57. Deze verenigingen zijn samen met andere Almelose sportverenigingen Actief Betrokken Clubs. Dit zijn sportverenigingen die zich actief inzetten om een maatschappelijke rol te nemen in hun eigen dorp of wijk. Eén van de doelstellingen van de Actief Betrokken Clubs is om het maatschappelijk vastgoed, dus de sportvelden en de kantines, overdag beter te benutten.

De computercursussen moeten bij de deelnemers leiden tot een verbetering in (digi)taalniveau en in de sociale en digitale inclusie. Deelnemers voelen zich na afloop van de cursussen vertrouwder en veiliger in een digitale omgeving. Deelnemers hebben ervaren dat het gebruik van digitale vaardigheden leidt tot meer contact met de medemens, zoals (klein)kinderen. Bovendien merken de deelnemers dat het samenkomen op de sportvereniging en de sociale contacten voorafgaand en na afloop van de cursus met andere deelnemers plezier geeft en een positieve invloed heeft op de sociale vaardigheden. De deelnemers zijn uitgenodigd voor een traject als vervolg op de computercursussen, zoals deelname aan het vervolgaanbod met Digisterker en het wandelprogramma Elke Stap Telt.

  • Samenwerking van: Bibliotheek Almelo, Actief Betrokken Club, Sportbedrijf Almelo, Gemeente Almelo

Online magazine Taal Werkt! Sloteditie

Met trots presenteren we het laatste online magazine Taal Werkt! Vier jaar geleden bundelden we als Netwerk van Overijsselse Bibliotheken onze krachten in het programma Taal Werkt! Samen met lokale en regionale partners werkten we aan een basisvaardig Overijssel. In dit magazine nemen we je mee langs deze vier jaren Taal Werkt! Ruim 35 projecten vormden de kern van het programma. Op verschillende manieren deelden we kennis en ervaring; van conferenties tot een webinar voor werkgevers, tot een Overijsselse theatertour met laaggeletterdheid als thema. Het initiatief Taal Werkt! liep eind 2021 af, maar we blijven voortzetten wat we samen hebben opgebouwd.

Terugkijken: Webinar Taal Werkt! op de werkvloer

Hoe kun je als werkgever bijdragen aan de verbetering van (digi)taalvaardigheid van je medewerkers? Hoe herken je de signalen van medewerkers die moeite hebben met (digi)taal? Welke impact heeft het op je bedrijf en je werknemer? Daarover gingen we op 7 oktober 2021 in gesprek tijdens het webinar Taal Werkt! op de werkvloer. Kon je er niet bij zijn? Kijk het webinar dan hier terug.

Lees meer...

Oog voor laaggeletterde patiënten in het Deventer Ziekenhuis

Eén op de negen patiënten die in het Deventer Ziekenhuis komt, heeft moeite met lezen en schrijven. Dat betekent dat iedere zorgprofessional van het ziekenhuis elke dag wel iemand in de spreekkamer ziet die informatie onvoldoende tot zich kan nemen. Dat heeft grote impact op de zorg én op de uitkomst van behandelingen. Door zorgmedewerkers bewust te maken van het bestaan van laaggeletterdheid en hen te leren om laaggeletterde patiënten te herkennen en op begrijpelijke wijze met hen te communiceren, wil het ziekenhuis deze ongelijkheid in de zorg aanpakken. En ook de realisatie van een Taal- en Digipunt waar mensen extra hulp en begeleiding kunnen vragen, draagt hier in de toekomst aan bij. En dat is belangrijk, want: “Iedereen heeft recht op gelijkwaardige zorg.”

Lees meer...

Taal Werkt! op de werkvloer - In gesprek met Jeroen Kroese

Als oud-directeur van werkleerbedrijf Konnected in Deventer ontdekte Jeroen Kroese de talenten én beperkingen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. 'Ik wist ook niet dat zoveel mensen een achterstand in lezen en schrijven hebben'. Jeroen is nu een 'netwerkambassadeur' in het kader van het project Taal Werkt! Hij gaat in gesprek met werkgevers om bewustwording te creëren over het onderwerp laaggeletterdheid.

Lees meer...

Derde online magazine Taal Werkt!

De derde editie van het online magazine Taal Werkt! staat in het teken van laaggeletterdheid. Vanuit verschillende invalshoeken belichten we dit thema. Zo gaan we in gesprek met Jeroen Kroese. Als netwerkambassadeur gaat hij met werkgevers in gesprek om bewustwording te creëren over laaggeletterdheid. En Roelof Prins, die zelf laaggeletterd was, vertelt openhartig zijn verhaal. Ook lees je over de gemeente Steenwijkerland. Daar wordt met succes werk gemaakt van de aanpak van laaggeletterdheid.

Dit en nog veel meer lees je in dit online magazine Taal Werkt!