Dalfsen - Taal voor Thuis

De cursus Taal voor Thuis is ontwikkeld voor laagtaalvaardige ouders van kinderen van 2 tot en met 12 jaar. 

Op twee scholen in de gemeente Dalfsen gaan we aan de slag met het programma Taal voor Thuis. Taal voor Thuis is ontwikkeld door Stichting Lezen & Schrijven en onderdeel van het ondersteuningsprogramma Taal voor het Leven. De cursus Taal voor Thuis helpt de betrokkenheid van ouders bij de ontwikkeling van hun kind te vergroten. Tijdens de bijeenkomsten, die worden begeleid door speciaal getrainde taalvrijwilligers, gaan ouders aan de slag met verschillende thema's met behulp van bijbehorende werkboekjes. Zij leren over de (taal)ontwikkeling van hun kind, over activiteiten op school en hoe zij hieraan kunnen bijdragen. 

Taal voor Thuis is zowel schoolgericht als een interventie die thuis plaatsvindt. Soms gaan vrijwilligers ook bij gezinnen thuis met Taal voor Thuis aan de slag. Door beide opties te bieden houdt Taal voor Thuis rekening met de individuele wensen en mogelijkheden van ouders en de verschillenden aanpakken van lokale organisaties. De thema's van de werkboekjes sluiten aan op schoolthema's. Taal voor Thuis-vrijwilligers worden gestimuleerd om samen met ouders de Bibliotheek te bezoeken en actief door te verwijzen naar o.a. BoekStart en de VoorleesExpress. Na de oudercursus worden de deelnemers gestimuleerd om verder te werken aan hun eigen ontwikkeling en basisvaardigheden, bijvoorbeeld via een taalcursus of een taalcoach.

  • Samenwerking van: gemeente Dalfsen, Bibliotheek Dalfsen-Nieuwleusen, basisscholen en Stichting Lezen & Schrijven. 

Letter voor Letter in Kampen

De Drentse volkszanger René Karst en voormalig BZN-zangeres Carola Smit zorgden vrijdag 8 november in Kampen voor een mooie show met Nederlandstalige toppers.

Lees meer...

Week van de Alfabetisering in het Deventer Ziekenhuis

Het Deventer Ziekenhuis besteedt op diverse manieren aandacht aan laaggeletterdheid. 

Lees meer...

Succesvolle taalconferentie Losser Totaal

Recht op taal, recht op toekomstkansen, dat is het motto van de taalconferentie die op 11 september werd georganiseerd in ’t Lossers hoes in Losser.

Lees meer...

Samenwerking KonnecteD en de Bibliotheek Deventer

KonnecteD vind het belangrijk dat haar medewerkers regie hebben en houden op hun eigen leven en ontwikkeling. Daarom is een samenwerking gestart met de Bibliotheek Deventer, deskundige op het gebied van basisvaardigheden.

Lees meer...

Online Magazine Taal Werkt! - zomereditie

In deze editie van het online magazine Taal Werkt! delen verschillende samenwerkingspartners hun ervaringen en worden de eerste resultaten van de monitoring gedeeld.

Bekijk het magazine hier.