Direct naar de inhoud

Wij geloven dat de essentie van een leefbare samenleving is
dat
burgers kunnen meedoen in de samenleving.

Daar zetten we ons iedere dag weer met passie voor in.

Dalfsen - Voor jou en je kind

De cursus Voor jou en je kind is ontwikkeld voor laagtaalvaardige ouders van kinderen van 2 tot en met 12 jaar. 

Op twee scholen in de gemeente Dalfsen gaan we aan de slag met het programma Voor jou en je kind. Voor jou en je kind is ontwikkeld door Stichting Lezen & Schrijven en onderdeel van het ondersteuningsprogramma Taal voor het Leven. De cursus Voor jou en je kind helpt de betrokkenheid van ouders bij de ontwikkeling van hun kind te vergroten. Tijdens de bijeenkomsten, die worden begeleid door speciaal getrainde taalvrijwilligers, gaan ouders aan de slag met verschillende thema's met behulp van bijbehorende werkboekjes. Zij leren over de (taal)ontwikkeling van hun kind, over activiteiten op school en hoe zij hieraan kunnen bijdragen. 

Voor jou en je kind is zowel schoolgericht als een interventie die thuis plaatsvindt. Soms gaan vrijwilligers ook bij gezinnen thuis met Voor jou en je kind aan de slag. Door beide opties te bieden houdt Voor jou en je kind rekening met de individuele wensen en mogelijkheden van ouders en de verschillenden aanpakken van lokale organisaties. De thema's van de werkboekjes sluiten aan op schoolthema's. Voor jou en je kind-vrijwilligers worden gestimuleerd om samen met ouders de Bibliotheek te bezoeken en actief door te verwijzen naar o.a. BoekStart en de VoorleesExpress. Na de oudercursus worden de deelnemers gestimuleerd om verder te werken aan hun eigen ontwikkeling en basisvaardigheden, bijvoorbeeld via een taalcursus of een taalcoach.

  • Samenwerking van: gemeente Dalfsen, Bibliotheek Dalfsen-Nieuwleusen, basisscholen en Stichting Lezen & Schrijven. 

Project ‘Taal Werkt! op de werkvloer’ in de startblokken!

Eén op de negen Nederlanders tussen de 16 en 65 jaar oud heeft moeite met lezen en schrijven. 57% van deze laaggeletterden heeft een baan. De werkvloer is dus een belangrijke plek om deze groep mensen te kunnen bereiken. Het initiatief ‘Taal Werkt’ wil regionale en lokale verbindingen leggen om laaggeletterden eerder te signaleren en een passend leertraject aan te bieden. Paul Hulman, projectleider bij Rijnbrink vertelt over ‘Taal Werkt! op de werkvloer’.

Lees meer...

Terugblik conferentie Taal Werkt!

Op vrijdag 7 februari vond de conferentie Taal Werkt! plaats. Een week verder kijken we terug op een inspirerende en energieke bijeenkomst. Circa 100 mensen die allemaal een bijdrage leveren of willen leveren aan een basisvaardig Overijssel kwamen samen in De Gasfabriek in Deventer.

Lees meer...

Letter voor Letter-tour

Om aandacht te vragen voor laaggeletterdheid treden zanger René Karst en voormalig BZN leden Carola Smit en Dick Plat op met het ontroerende en feestelijke theaterconcert Letter voor Letter.

Lees meer...

Samenwerking KonnecteD en de Bibliotheek Deventer

KonnecteD vind het belangrijk dat haar medewerkers regie hebben en houden op hun eigen leven en ontwikkeling. Daarom is een samenwerking gestart met de Bibliotheek Deventer, deskundige op het gebied van basisvaardigheden.

Lees meer...