Dalfsen - Taal voor Thuis

De cursus Taal voor Thuis is ontwikkeld voor laagtaalvaardige ouders van kinderen van 2 tot en met 12 jaar. 

Op twee scholen in de gemeente Dalfsen gaan we aan de slag met het programma Taal voor Thuis. Taal voor Thuis is ontwikkeld door Stichting Lezen & Schrijven en onderdeel van het ondersteuningsprogramma Taal voor het Leven. De cursus Taal voor Thuis helpt de betrokkenheid van ouders bij de ontwikkeling van hun kind te vergroten. Tijdens de bijeenkomsten, die worden begeleid door speciaal getrainde taalvrijwilligers, gaan ouders aan de slag met verschillende thema's met behulp van bijbehorende werkboekjes. Zij leren over de (taal)ontwikkeling van hun kind, over activiteiten op school en hoe zij hieraan kunnen bijdragen. 

Taal voor Thuis is zowel schoolgericht als een interventie die thuis plaatsvindt. Soms gaan vrijwilligers ook bij gezinnen thuis met Taal voor Thuis aan de slag. Door beide opties te bieden houdt Taal voor Thuis rekening met de individuele wensen en mogelijkheden van ouders en de verschillenden aanpakken van lokale organisaties. De thema's van de werkboekjes sluiten aan op schoolthema's. Taal voor Thuis-vrijwilligers worden gestimuleerd om samen met ouders de Bibliotheek te bezoeken en actief door te verwijzen naar o.a. BoekStart en de VoorleesExpress. Na de oudercursus worden de deelnemers gestimuleerd om verder te werken aan hun eigen ontwikkeling en basisvaardigheden, bijvoorbeeld via een taalcursus of een taalcoach.

  • Samenwerking van: gemeente Dalfsen, Bibliotheek Dalfsen-Nieuwleusen, basisscholen en Stichting Lezen & Schrijven. 

Online Magazine Taal Werkt! - zomereditie

In deze editie van het online magazine Taal Werkt! delen verschillende samenwerkingspartners hun ervaringen en worden de eerste resultaten van de monitoring gedeeld.

Bekijk het magazine hier.

Ondertekening Taal Werkt! project in Ommen

Woensdag 26 juni kwamen de betrokken organisaties bij het project Taal Werkt! Een krachtige gezinsaanpak samen in Bibliotheek Ommen. Zij zetten hun handtekening onder de samenwerking en bespraken met elkaar de kansen en uitdagingen.

Lees meer...

Online magazine van Conferentie TaalWerkt!

Rondom de conferentie TaalWerkt! op 1 november 2018 is een online magazine gemaakt met alle highlights en naslag.

Bekijk het magazine hier

Geslaagde conferentie (Digi)Taal Werkt!

Donderdag 1 november vond de conferentie (Digi)Taal Werkt! plaats in het Kulturhus Holten en wij kijken terug op een geslaagde dag! 

Lees meer...

Voorstelling Letter voor Letter groot succes in Hardenberg

In de week van de alfabetisering organiseerde de werkgroep Laaggeletterdheid Hardenberg in theater de Voorveghter de voorstelling ‘Letter voor letter’, met Drentse volkszanger Rene Karst en Carola Smit van BZN.

Lees meer...