
Bibliotheek Haaksbergen wil laaggeletterdheid bij werkgevers, maatschappelijke organisaties en sociale partners onder de aandacht brengen.
Naast het contact met de werkgevers, is ook de samenwerking gezocht met maatschappelijke partners zoals gemeente, GGD, huisartsen en scholen. Door het geven van voorlichtingsbijeenkomsten wordt iedereen die met de doelgroep in aanraking zou kunnen komen geïnformeerd over het herkennen, signaleren en doorverwijzen van laaggeletterden. Na het inzichtelijk krijgen van de doelgroep kan er verder worden gewerkt aan de juiste taalbegeleiding.
In de praktijk blijkt het lastig om met werkgevers in gesprek te komen over het onderwerp laaggeletterdheid. Er wordt ontkent dat er laaggeletterden in dienst zijn. Daarom wordt nu vooral ingestoken op het informeren van werkgevers over het onderwerp en hoe dit kan worden herkend. Ook is de scheiding tussen NT1 en NT2 lastig. Denk aan migranten die al meer dan 20 jaar in Nederland zijn. Die hebben vaak een taalachterstand en kunnen hierdoor minder goed mee komen op de werkvloer. In samenwerking met het ROC wordt er nu contact gezocht met werkgevers voor het aanbieden van een entreeopleiding voor medewerkers waarbij de taalproblematiek ook ter sprake wordt gebracht.
Het project Taal Werkt! heeft geleid tot inbedding van het onderwerp laaggeletterdheid binnen het taalhuis. Ook heeft het Taalhuis zich door middel van het project weten te positioneren wat heeft geleid tot meer onderlinge samenwerking met sociale partners. Deze samenwerking zal verder geïntensiveerd worden.