Haaksbergen - Taal op de werkvloer

Verschillende organisaties slaan de handen ineen om laaggeletterdheid onder Haaksbergenaren terug te dringen.

In 2017 is Taalhuis Haaksbergen gestart met wekelijkse Taalcoaching op de werkvloer voor werknemers van Dijkstra Plastics. Daar zijn fantastische resultaten bereikt. Door deze pilot wordt het goed inzichtelijk wat laaggeletterdheid met mensen doet, maar ook hoe het zelfvertrouwen van mensen groeit door taalcoaching. Daarnaast draagt goede beheersing van de taal bij aan veiligheid op de werkvloer. Werkgevers kunnen werknemers vragen om de Taalmeter te maken. Dit instrument geeft snel een indicatie van het leesniveau. Ruim 40% van de mensen die de Taalmeter maakt, heeft de indicatie laaggeletterd (zie ook basismeters.nl). Ook zijn er speciale lesmaterialen om aan taal- en werknemersvaardigheden te werken.

Na het succesvolle pilotproject bij Dijkstra Plastics wordt de werkwijze uitgerold bij andere organisaties en werkgevers in Haaksbergen met als doel het herkennen en opsporen van laaggeletterdheid en het aanbieden van taalbegeleiding op de werkvloer. De doelstelling van het project ‘Taal op de werkvloer’ is het bereiken en verder begeleiden van NT1’ers. Naast het contact met de werkgevers, wordt ook de samenwerking opgezocht met maatschappelijke partners om hen te helpen bij het herkennen en opsporen van laaggeletterdheid bij cliënten en bezoekers. Na het inzichtelijk krijgen van de doelgroep kan er verder worden gewerkt aan de juiste begeleiding, waarbij vervolgens ook de thuissituatie en gezin betrokken kan worden. Hoe eerder we laaggeletterdheid kunnen opsporen, hoe kleiner de kans is dat ook de volgende generatie hier mee te maken zal krijgen.

  • Samenwerking van: Bibliotheek Haaksbergen, Wijkracht, gemeente Haaksbergen, Stichting Lezen en Schrijven, Sociale kaart Haaksbergen, ROC Haaksbergen, werkgevers.

Meer weten over dit project? Neem contact op met: Kim van Es, coördinator Taalhuis Haaksbergen, (053) 573 46 89 of k.vanes@noaberpoort.nl

Online Magazine Taal Werkt! - zomereditie

In deze editie van het online magazine Taal Werkt! delen verschillende samenwerkingspartners hun ervaringen en worden de eerste resultaten van de monitoring gedeeld.

Bekijk het magazine hier.

Ondertekening Taal Werkt! project in Ommen

Woensdag 26 juni kwamen de betrokken organisaties bij het project Taal Werkt! Een krachtige gezinsaanpak samen in Bibliotheek Ommen. Zij zetten hun handtekening onder de samenwerking en bespraken met elkaar de kansen en uitdagingen.

Lees meer...

Online magazine van Conferentie TaalWerkt!

Rondom de conferentie TaalWerkt! op 1 november 2018 is een online magazine gemaakt met alle highlights en naslag.

Bekijk het magazine hier

Geslaagde conferentie (Digi)Taal Werkt!

Donderdag 1 november vond de conferentie (Digi)Taal Werkt! plaats in het Kulturhus Holten en wij kijken terug op een geslaagde dag! 

Lees meer...

Voorstelling Letter voor Letter groot succes in Hardenberg

In de week van de alfabetisering organiseerde de werkgroep Laaggeletterdheid Hardenberg in theater de Voorveghter de voorstelling ‘Letter voor letter’, met Drentse volkszanger Rene Karst en Carola Smit van BZN.

Lees meer...