Hardenberg - Scoor een Boek!

De Bibliotheek heeft samen met eredivisieclubs het project Scoor een Boek! ontwikkeld. Hiermee worden op een laagdrempelige manier laagtaalvaardige gezinnen bereikt en wordt het leesplezier van zowel meisjes als jongens vergroot.

Eredivisie en Bibliotheek vinden elkaar op de onderdelen gezondheid en gezin.
Lezen en bewegen worden met het project Scoor een Boek! gecombineerd op school (groep 5/6) en in het gezin thuis middels een thuiseditie. Kunnen lezen is een essentieel onderdeel voor een goede start in de maatschappij. Door een gebrek aan taalstimulering thuis, beginnen veel kinderen al met een taalachterstand op school. Het doel van Scoor een Boek! is het terugdringen van het aantal basisschoolleerlingen dat de basisschool verlaat met een taalachterstand. Met het project willen we moeilijk(er) bereikbare doelgroepen, zoals jongens en laagtaalvaardige ouders, beter bereiken en tegelijk lezen en bewegen stimuleren.

Bibliotheek Hardenberg heeft scholen in de gemeente Hardenberg benaderd om deel te nemen aan Scoor een Boek! in het schooljaar 2018-2019. Het doel is dat 20% van de deelnemende leerlingen hun taalvaardigheid en leesplezier verbeteren en om 3% van de ouders te bereiken. Zij kunnen worden geholpen met het ontwikkelen van hun taalvaardigheid. 
Scoor een Boek draagt bij aan een sterkere ouder-kind-interactie op het gebied van lezen en schrijven (basisvaardigheden), dat zich vertaalt in aantoonbaar betere leesmotivatie en leesfrequentie van het kind. Met 15 minuten lezen per dag, lees je 1 miljoen woorden per jaar en groeit de woordenschat met ca. 1000 woorden per jaar!   

  • Samenwerking van: Bibliotheek Hardenberg, basisscholen, Combinatiefunctionaris Arjan Breukelman van Gemeente Hardenberg, Heracles Almelo, PEC Zwolle, lokale voetbalclubs.

Letter voor Letter in Kampen

De Drentse volkszanger René Karst en voormalig BZN-zangeres Carola Smit zorgden vrijdag 8 november in Kampen voor een mooie show met Nederlandstalige toppers.

Lees meer...

Week van de Alfabetisering in het Deventer Ziekenhuis

Het Deventer Ziekenhuis besteedt op diverse manieren aandacht aan laaggeletterdheid. 

Lees meer...

Succesvolle taalconferentie Losser Totaal

Recht op taal, recht op toekomstkansen, dat is het motto van de taalconferentie die op 11 september werd georganiseerd in ’t Lossers hoes in Losser.

Lees meer...

Samenwerking KonnecteD en de Bibliotheek Deventer

KonnecteD vind het belangrijk dat haar medewerkers regie hebben en houden op hun eigen leven en ontwikkeling. Daarom is een samenwerking gestart met de Bibliotheek Deventer, deskundige op het gebied van basisvaardigheden.

Lees meer...

Online Magazine Taal Werkt! - zomereditie

In deze editie van het online magazine Taal Werkt! delen verschillende samenwerkingspartners hun ervaringen en worden de eerste resultaten van de monitoring gedeeld.

Bekijk het magazine hier.