
‘Een punt hebben’ is de werktitel van een lokale aanpak waarin de Bibliotheek Kampen, de gemeente Kampen, Welzijn Kampen en de instellingen voor kinderopvang en primair onderwijs een jaar lang (2019) op wijkniveau geëxperimenteerd hebben met een integrale benadering van laaggeletterdheid.
Voor het project is naast de subsidie van de provincie ook een landelijke subsidie (Tel mee met Taal) verkregen. Deze subsidie maakte met name de bekostiging van materialen en ontwikkeling en uitvoering van diverse activiteiten rondom ouderpartnerschap mogelijk.
Vanuit de subsidie Taal Werkt! lag de focus op netwerkvorming: positionering van het Taalpunt, laagdrempelig contact en uitwisseling tussen professionals binnen de wijk, kennisvergroting, en een gedeelde verantwoordelijkheid voor preventie en aanpak van laaggeletterdheid.
Werkwijzen en werkvormen die hier positief aan bijgedragen hebben zijn:
- Pizzadozenactie: Een breed uitgezette bewustwordingscampagne waarbij Taalpunt en Bibliotheek persoonlijk een doos met lokale promotiematerialen (display, brief, pennen, uitnodiging voor een workshop) verspreiden. Belangrijk was dat de opgedane contacten warm gehouden werden door nabellen, terugkomen op genoemde kansen.
- Workshop: de werkvorm zelf, een workshop over het signaleren van laaggeletterdheid was niet origineel, maar wat maakte dat het binnen dit project werkte was: 1. De workshop werd voorbereid en uitgevoerd door een netwerkpartner: Delta Wonen, en 2. De deelnemers vormden een prachtige mix van professionals.
- Taalwandeling: een interactieve wandeling door de wijk, waarin kernpartners via korte filmpjes aan het woord komen en de deelnemers aanmoedigen met elkaar in gesprek te gaan over laaggeletterdheid en hun rol hierin. Professionals die (zijdelings) betrokken waren bij het project liepen de wandeling in gemixte groepjes.
- FF buurt’n van Welzijn Kampen: een methodiek ontwikkeld door Welzijn waarbij professionals in gemixte tweetallen achter de voordeur gesprekken voeren met bewoners.
- Behalve de kernpartners Bibliotheek, gemeente, onderwijs, kinderopvang en Welzijn, waren betrokken: Delta Wonen, de SRV-man, een dominee, Wijkcentrum Reijersdam, pluktuin de Groene Brunneper, GGD, Thuiszorg, de wijkverbinder.