Olst-Wijhe - Taalcarrousel

In Olst-Wijhe is behoefte aan een 'tussenvorm' voor mensen die niet kunnen instromen in een formele opleiding of die nog een gewenningsperiode nodig hebben.  

Een aanbod tussen de non-formele (individuele) ondersteuning zoals het Taalpunt biedt en een formele opleiding van TopTaal in Olst-Wijhe. Daarvoor is de Taalcarrousel ontwikkeld: dit programma van 12 weken behandelt wekelijks een ander thema. Een deelnemer kan in principe flexibel instromen en start met het thema van die lesdag. Het programma kent geen instroomcriteria. Na 12 weken stroomt de deelnemer uit. Behoefte van de deelnemers staat centraal bij keuze voor de thema’s. Er wordt voornamelijk aandacht besteed aan mondelinge vaardigheden, maar ook schriftelijke en digitale vaardigheden komen aan bod. Het gaat om het opdoen van ervaring met (taal) leren, om activeren en het verbeteren van de competenties die nodig zijn om beter te kunnen participeren.

In de periode september-december 2018 wordt het 12 weken durende programma van de Taalcarrousel middels de innovatiesubsidie (WEB) voor Olst-Wijhe voor het eerst opgestart en in Olst-Wijhe. DeTaal Werkt! subsidie wordt vervolgens ingezet voor een tweede ronde van 12 weken. Na de eerste ronde kunnen zaken op basis van opgedane ervaring worden bijgesteld. Juist de carrouselvorm sluit goed aan bij de fluctuerende instroom in een kleinere plaats als Olst-Wijhe.

  • Samenwerking van: Bibliotheek Salland, TopTaal, het Taalpunt Olst-Wijhe en de afdeling Werk Inkomen en Zorg van de gemeente Olst-Wijhe

Meer weten over dit project? Neem contact op met Jeny Flim: jeny.flim@bibliotheeksalland.nl of 0572-363639

 

Online Magazine Taal Werkt! - zomereditie

In deze editie van het online magazine Taal Werkt! delen verschillende samenwerkingspartners hun ervaringen en worden de eerste resultaten van de monitoring gedeeld.

Bekijk het magazine hier.

Ondertekening Taal Werkt! project in Ommen

Woensdag 26 juni kwamen de betrokken organisaties bij het project Taal Werkt! Een krachtige gezinsaanpak samen in Bibliotheek Ommen. Zij zetten hun handtekening onder de samenwerking en bespraken met elkaar de kansen en uitdagingen.

Lees meer...

Online magazine van Conferentie TaalWerkt!

Rondom de conferentie TaalWerkt! op 1 november 2018 is een online magazine gemaakt met alle highlights en naslag.

Bekijk het magazine hier

Geslaagde conferentie (Digi)Taal Werkt!

Donderdag 1 november vond de conferentie (Digi)Taal Werkt! plaats in het Kulturhus Holten en wij kijken terug op een geslaagde dag! 

Lees meer...

Voorstelling Letter voor Letter groot succes in Hardenberg

In de week van de alfabetisering organiseerde de werkgroep Laaggeletterdheid Hardenberg in theater de Voorveghter de voorstelling ‘Letter voor letter’, met Drentse volkszanger Rene Karst en Carola Smit van BZN.

Lees meer...