
Laaggecijferdheid en geringe digitale vaardigheden kunnen het meedoen in de samenleving bemoeilijken.
Voor het verhogen van taalvaardigheden bij laaggeletterdheid bestaan al trainingen, voor laaggecijferdheid en digitale vaardigheden nog niet. Bijvoorbeeld het leren omgaan met geld, plannen en klokkijken of dosering van medicijnen. In Steenwijkerland heeft men de krachten gebundeld om zich ook actief in te zetten voor het signaleren en aanbieden van begeleiding/ cursussen voor mensen die laaggecijferd zijn en/of weinig digitale vaardigheden bezitten.
Nu zijn we anderhalf jaar verder en is er aandacht voor laaggecijferdheid en het verhogen van digitale vaardigheden in verschillende vormen.
Binnen de drie domeinen is het Taalpunt actief m.b.t. laaggecijferdheid en digitale vaardigheden.
Basiseducatie
Binnen de core business van het Taalpunt wordt niet alleen gesproken over het verhogen van taalvaardigheden van de deelnemers maar spreekt men inmiddels over het verhogen van basisvaardigheden: taal-, reken- en digitale vaardigheden. Dit start al bij de intake van de deelnemer.
Er komen langzaamaan steeds meer deelnemers met werk gerelateerde rekenvragen. Deze mensen worden individueel begeleid vanwege hun specifieke leervragen, zoals o.a. het meten van buizen, het versturen van mails en de ambitie om kassière te worden.
De vrijwilligers worden niet alleen getraind m.b.t. taal maar ook in gecijferdheid en het verbeteren van digitale vaardigheden. De basistraining voor vrijwilligers bestaat daarom uit 6 bijeenkomsten, zodat vrijwilligers instaat zijn, om binnen het leren in de context, indien nodig aandacht te besteden aan de daarbij behorende basisvaardigheden.
Basisvaardigheden op de werkvloer
Naast het geven van presentaties “signaleren en doorverwijzen” van laaggeletterden/ laag gecijferden aan leidinggevenden binnen bedrijven zijn er verschillende ondersteuningsvragen ontstaan. Dit heeft geleid tot een training basisvaardigheden op de werkvloer in samenwerking met ROC Landstede en de mogelijkheid in de toekomst tot het ondersteunen van het integreren van een bedrijfsapp.
Sociaal domein
Het Taalpunt gaat de boer op om de presentatie “signaleren en doorverwijzen” aan zorg- en welzijnsorganisaties te geven. Er worden bezoeken gebracht aan o.a. ouderenverenigingen om hun bewust te maken van het belang van kennis van digitale vaardigheden.
Hieruit ontstaat individuele en soms in kleine groepjes digitale ondersteuning op mobiel, laptop of computer.
In samenwerking met Sociaal Werk de Kop gaat er dit najaar een cursus van start ‘Voor ’t zelfde geld’ waarin mensen leren hun eigen administratie op orde te houden.
- Samenwerking van: Bibliotheek Kop van Overijssel, gemeente Steenwijkerland, NoordWestgroep, Regionale Opleidingscentra (ROC's), Stichting Lezen en Schrijven en Taalpunt.