Project ‘Taal Werkt! op de werkvloer’ in de startblokken!

Project ‘Taal Werkt! op de werkvloer’ in de startblokken!

Eén op de negen Nederlanders tussen de 16 en 65 jaar oud heeft moeite met lezen en schrijven. 57% van deze laaggeletterden heeft een baan. De werkvloer is dus een belangrijke plek om deze groep mensen te kunnen bereiken. Het initiatief ‘Taal Werkt’ wil regionale en lokale verbindingen leggen om laaggeletterden eerder te signaleren en een passend leertraject aan te bieden. Paul Hulman, projectleider bij Rijnbrink vertelt over ‘Taal Werkt! op de werkvloer’.

Waarom is het zo belangrijk om laaggeletterdheid op de werkvloer te signaleren?

‘Kunnen lezen en schrijven en digitaal vaardig zijn is in steeds meer beroepen onderdeel van het werk. Denk maar eens aan het invullen van formulieren, het lezen van instructies, het omgaan met de computer of het behalen van certificaten. Mensen die worstelen met taal melden zich vaker ziek en hebben meer last van stress. Vervelend voor de werknemer zelf, maar ook voor de werkgever. Bovendien is het risico op bedrijfsongevallen groter. Het is dus van groot belang om laaggeletterdheid op de werkvloer te signaleren’, aldus Paul.

Hoe gaan jullie dit binnen het project ‘Taal Werkt! Op de werkvloer’ doen?

‘Zogenaamde ‘netwerkambassadeurs’ gaan met werkgevers in gesprek over laaggeletterdheid en de gevolgen hiervan voor werknemers en het bedrijf. Netwerkambassadeurs zijn mensen uit de praktijk die betrokken zijn bij dit onderwerp en beschikken over een groot (zakelijk) netwerk. Mensen die de ‘taal’ van de werkgever spreken, een ingang hebben en weten wat de aanpak van laaggeletterdheid voor werknemer én werkgever op kan leveren.’

Wat doen die netwerkambassadeurs?

‘De netwerkambassadeurs gaan het gesprek met de werkgever aan. Het gaat daarbij over bewustwording; wat zijn de feiten, hoe herken je laaggeletterdheid en hoe kun je je werknemer helpen? Daarna wordt in samenwerking met bijvoorbeeld het Taalhuis een plan op maat gemaakt. Dit kan bij elk bedrijf en/of bij elke laaggeletterde werknemer verschillend zijn. Eén op één begeleiding door een taalcoach, een training voor leidinggevenden of cursussen voor de medewerkers bijvoorbeeld. Het doel is om laaggeletterdheid structureel onder de aandacht van de werkgever te brengen en te houden.’

Wat levert de aanpak van laaggeletterdheid op de werkvloer op?

‘Als iemand beter kan lezen en schrijven heeft dit natuurlijk heel veel voordelen voor de werknemer zelf. Minder stress, meer zelfvertrouwen en werkplezier! Ook op de werkvloer zal dit zijn vruchten afwerpen. Werknemers werken efficiënter, veiliger en blijven langer en flexibeler inzetbaar. Kortom; genoeg redenen voor werkgevers om aan de slag te gaan met laaggeletterdheid op de werkvloer!

Bronnen: Stichting Lezen en Schrijven, SER-advies Samen werken aan taal, april 2019 

Online magazine Taal Werkt! Sloteditie

Met trots presenteren we het laatste online magazine Taal Werkt! Vier jaar geleden bundelden we als Netwerk van Overijsselse Bibliotheken onze krachten in het programma Taal Werkt! Samen met lokale en regionale partners werkten we aan een basisvaardig Overijssel. In dit magazine nemen we je mee langs deze vier jaren Taal Werkt! Ruim 35 projecten vormden de kern van het programma. Op verschillende manieren deelden we kennis en ervaring; van conferenties tot een webinar voor werkgevers, tot een Overijsselse theatertour met laaggeletterdheid als thema. Het initiatief Taal Werkt! liep eind 2021 af, maar we blijven voortzetten wat we samen hebben opgebouwd.

Terugkijken: Webinar Taal Werkt! op de werkvloer

Hoe kun je als werkgever bijdragen aan de verbetering van (digi)taalvaardigheid van je medewerkers? Hoe herken je de signalen van medewerkers die moeite hebben met (digi)taal? Welke impact heeft het op je bedrijf en je werknemer? Daarover gingen we op 7 oktober 2021 in gesprek tijdens het webinar Taal Werkt! op de werkvloer. Kon je er niet bij zijn? Kijk het webinar dan hier terug.

Lees meer...

Oog voor laaggeletterde patiënten in het Deventer Ziekenhuis

Eén op de negen patiënten die in het Deventer Ziekenhuis komt, heeft moeite met lezen en schrijven. Dat betekent dat iedere zorgprofessional van het ziekenhuis elke dag wel iemand in de spreekkamer ziet die informatie onvoldoende tot zich kan nemen. Dat heeft grote impact op de zorg én op de uitkomst van behandelingen. Door zorgmedewerkers bewust te maken van het bestaan van laaggeletterdheid en hen te leren om laaggeletterde patiënten te herkennen en op begrijpelijke wijze met hen te communiceren, wil het ziekenhuis deze ongelijkheid in de zorg aanpakken. En ook de realisatie van een Taal- en Digipunt waar mensen extra hulp en begeleiding kunnen vragen, draagt hier in de toekomst aan bij. En dat is belangrijk, want: “Iedereen heeft recht op gelijkwaardige zorg.”

Lees meer...

Taal Werkt! op de werkvloer - In gesprek met Jeroen Kroese

Als oud-directeur van werkleerbedrijf Konnected in Deventer ontdekte Jeroen Kroese de talenten én beperkingen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. 'Ik wist ook niet dat zoveel mensen een achterstand in lezen en schrijven hebben'. Jeroen is nu een 'netwerkambassadeur' in het kader van het project Taal Werkt! Hij gaat in gesprek met werkgevers om bewustwording te creëren over het onderwerp laaggeletterdheid.

Lees meer...

Derde online magazine Taal Werkt!

De derde editie van het online magazine Taal Werkt! staat in het teken van laaggeletterdheid. Vanuit verschillende invalshoeken belichten we dit thema. Zo gaan we in gesprek met Jeroen Kroese. Als netwerkambassadeur gaat hij met werkgevers in gesprek om bewustwording te creëren over laaggeletterdheid. En Roelof Prins, die zelf laaggeletterd was, vertelt openhartig zijn verhaal. Ook lees je over de gemeente Steenwijkerland. Daar wordt met succes werk gemaakt van de aanpak van laaggeletterdheid.

Dit en nog veel meer lees je in dit online magazine Taal Werkt!